Начало / Актуални теми / Солта в лекарствата е рисков фактор за здравето на хората

Солта в лекарствата е рисков фактор за здравето на хората

ное. 29, 2013

Водоразтворимите болкоуспокояващи, които се използват от милиони хора по света повишават риска за здравето на хората, защото те съдържат значително количество сол в себе си. Авторите на проучването алармират, че приемът на тези медикаменти в максимално позволената дневна доза е свързано с прием на сол над препоръчителното за деня количество.

В проучването са били включени около 1,2 милиона пациенти от Англия. След проучване на данните учените са установили връзка между приема на ефервесцентни таблетки и повишения риск от инфаркт и инсулт.

Производителите на лекарствени средства, които съдържат повече от 1 ммол сол  във всяка доза, трябва да упоменават това на опаковката, за да може пациентите да са наясно с този факт, преди да започнат приема на лекарственото средство. В листовката на медикамента трябва да бъде включено предупреждение към пациентите, които спазват диета с ниско съдържание на сол.

При пациентите, които са употребявали водоразтворими ефервесцентни таблетки рискът от инфаркт, инсулт или внезапна сърдечна смърт е значително по-висок, в сравнение с пациентите, които са приемали същите медикаменти, но с ниско съдържание на сол в тях. Освен това при пациентите, приемащи ефервесцентни таблетки има по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане.

Ефервесцентните таблетки, съдържат субстанция наречена бикарбонат, която спомага за тяхното разтваряне във вода и тя често се комбинира със сол. Учените наблягат на факта, че пациентите трябва да бъдат запознати с факта, че в ефервесцентните таблетки, съдържанието на сол  може да бъде значително повишено. Така например ако един пациенти приема максимално позволената дневна доза от 8 ефервесцентни таблетки парацетамол, той ще приеме 148,8 ммол сол, което надвишава дневната позволена доза сол. Учените съветват производителите на медикаменти да се постараят да намалят количеството на солта в медикаментите до минимум. Препоръчително е хората, на които предстои да приемат такива медикаменти да се консултират предварително с медицински специалист и да четат листовките на лекарствените продутки, преди да започнат техния прием.

Последни публикации