Начало Актуални теми Солта в лекарствата е рисков фактор за здравето на хората

Солта в лекарствата е рисков фактор за здравето на хората

Водоразтворимите болкоуспокояващи, които се използват от милиони хора по света повишават риска за здравето на хората, защото те съдържат значително количество сол в себе си. Авторите на проучването алармират, че приемът на тези медикаменти в максимално позволената дневна доза е свързано с прием на сол над препоръчителното за деня количество.

В проучването са били включени около 1,2 милиона пациенти от Англия. След проучване на данните учените са установили връзка между приема на ефервесцентни таблетки и повишения риск от инфаркт и инсулт.

Производителите на лекарствени средства, които съдържат повече от 1 ммол сол  във всяка доза, трябва да упоменават това на опаковката, за да може пациентите да са наясно с този факт, преди да започнат приема на лекарственото средство. В листовката на медикамента трябва да бъде включено предупреждение към пациентите, които спазват диета с ниско съдържание на сол.

При пациентите, които са употребявали водоразтворими ефервесцентни таблетки рискът от инфаркт, инсулт или внезапна сърдечна смърт е значително по-висок, в сравнение с пациентите, които са приемали същите медикаменти, но с ниско съдържание на сол в тях. Освен това при пациентите, приемащи ефервесцентни таблетки има по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане.

Ефервесцентните таблетки, съдържат субстанция наречена бикарбонат, която спомага за тяхното разтваряне във вода и тя често се комбинира със сол. Учените наблягат на факта, че пациентите трябва да бъдат запознати с факта, че в ефервесцентните таблетки, съдържанието на сол  може да бъде значително повишено. Така например ако един пациенти приема максимално позволената дневна доза от 8 ефервесцентни таблетки парацетамол, той ще приеме 148,8 ммол сол, което надвишава дневната позволена доза сол. Учените съветват производителите на медикаменти да се постараят да намалят количеството на солта в медикаментите до минимум. Препоръчително е хората, на които предстои да приемат такива медикаменти да се консултират предварително с медицински специалист и да четат листовките на лекарствените продутки, преди да започнат техния прием.