Меню

Медузите са морски създания, които на вид изглеждат почти прозрачни и имат пипала, с които се придвижват във водата. В пипалата именно се намират жилещи субстанции, които медузата може да отдели при досег с човек. Някои ужилвания от медузи могат да бъдат опасни.

Медузите се срещат на повърхността на водата, когато няма силно вълнение. Обикновено ужилването е инцидентно, когато човек без да иска се доближи до медуза, докато плува.

Какви са симптомите при ужилване от медуза?

Основният симптом, от който се оплакват пациентите е силна пареща болка на мястото на досег на тялото на пациента с медузата, сърбеж и появата на обрив. В някои случаи могат да се наблюдават и някои по-тежки реакции към ужилването, които да включват гадене, повръщане, диария, подути лимфни възли и коремни болки.

Рядко, но е възможно да се наблюдават и алергични реакции, към жилещите субстанции на медузата и пациентът да се оплаче от трудности при дишане, да се появи оток в областта на гърлото и да се стигне до кома и смърт.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Нужно е да потърсите незабавна медицинска помощ в някои от следните случаи:

  • трудности при дишане, болка в гърдите или много силна болка в областта на ужилването
  • ако мястото на ужилването е в устната кухина на пациента и се наблюдават промени в гласа, трудности при преглъщане, подуване на езика и устните.

Какво е лечението?

Ако сте ужилен от медуза е препоръчително да се консултирате с медицински специалист. Докато чакате може да полеете засегнатото място с оцет и не се движете много. Обикновено за намаляване на сърбежа лекарите изписват Дифенхидрамин, за болката могат да бъдат предписани някои от многото налични болкоуспокояващи медикаменти. Ако при ужилването има нарушаване на целостта на кожата и тя е била замърсена в някои случаи лекарят може да предпише антибиотик, ако се съмнява, че има насложена инфекция.

Как да се предпазите от ужилване?

Ако ви предстои да плувате на място, на което знаете, че може да има медузи е препоръчително да носите предпазно облекло. Избягвайте да докосвате мъртви медузи, защото те могат все още да съдържат жилещи субстанции в себе си.

Избягвайте да плувате на места, за които се знае, че има голям брой медузи. Ако все пак се налага да плувате в такива места бъдете подготвени за ужилване и носете в себе си медикаменти за оказване на първа помощ.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!