Начало / Актуални теми / Възрастните хора са по-щастливи

Възрастните хора са по-щастливи

авг. 9, 2009

Повечето хора стават по-щастливи с напредването на възрастта, показва проучване, проведено сред хора на възраст до 90 – 95 години.

Въпреки тревогите за влошеното здраве, доходите, промените в социалния статус, според психолози късната възраст се оказва златен период.

Възрастните хора осъзнават, че времето, което им остава намалява и се опитват да го прекарат по най-добрия начин. Те са се научили да избягват ситуации, които ги натъжават или стресират.

В проучването на доктор Лаура Карстенсен, професор по психология в Университета Станфорд са участвали доброволци на възраст от 18 до 95 години. Те са водили дневници за емоционалното си състояние по време на различни експерименти.

Проучването показва, че възрастните хора са по-малко склонни да изпитват продължителни негативни емоции, в сравнение с младите. Освен това са по-добри при контролирането и балансирането на емоциите си.

Много млади хора свързват остаряването с появата на болести, слабост и зависимост от другите. В много случаи истината е друга. Много възрастни хора водят активен и здравословен живот, изпълнен с положителни емоции.