Начало / Актуални теми / Заболявания на паращитовидните жлези

Заболявания на паращитовидните жлези

май 20, 2014

Паращитовидните жлези са разположени по предната повърхност на шията. Най-често те са 4 на брой и са разположени зад щитовидната жлеза. Тези жлези произвеждат паратиреоиден хормон, който регулира обмяната на калций и фосфор в организма.

Функцията на хормона е да увеличава усвояването на калций в червата и реабсорбцията му в бъбреците. Друга важна функция на паратиреоидния хормон е да контролира продукцията на витамин Д в бъбреците, който също спомага за усвояването на калций в червата.

Ако вашите паращитовидни жлези произвеждат по-малко или повече от паратиреоидния хормон това нарушава баланса на микроелементи в кръвообращението. Когато количеството на калций и витамин Д в кръвта е ниско се отделя паратиреоиден хормон и обратно ако тяхното ниво е високо се спира продукцията на този хормон.

В някои случаи паращитовидните жлези произвеждат повече от нужното количество паратиреоиден хормон и това състояние е известно като хиперпаратиреоидизъм. В зависимост от причините за възникването му се различават първичен и вторичен хиперпаратиреоидизъм.

Първичен хиперпаратиреоидизъм

Това състояние се дължи на увеличаване на размерите на някоя от четирите паращитовидни жлези и като резултат повишена секреция на хормон от нея без значение дали организмът има нужда от това или не. Най-често това състояние се дължи на наличието на малък тумор. Откриват се завишени нива на калций в кръвта.

По-характерни симптоми за това състояние са:

  • патологични костни фрактури
  • развитие на остеопороза
  • изпадане на зъбите
  • образуване на камъни в бъбреците
  • развитие на стомашна язва
  • калкулозен панкреатит
  • образуване на камъни в жлъчката (холелитиаза).

Вторичен хиперпаратиреоидизъм

Вторичният хиперпаратиреоидизъм също се характеризира с повишено ниво на паратиреоидния хормон, но това не се дължи на абнормна секреция поради промени в самата жлеза. Това състояние възниква в резултат на хронични заболявания, при които има ниски нива на калций или повишени нива на фосфор в кръвта. Среща се например при хронична бъбречна недостатъчност, при чернодробни заболявания, при дефицит на витамин Д и др.

Хипопаратиреоидизъм

Производството на по-малко от нужното количество паратиреоиден хормон е известно като хипопаратиреоидизъм. Най-често това състояние възниква в резултат на операция на щитовидната жлеза.

Основният симптом при хипопаратиреоидизъм е пониженото ниво на калций в кръвта, което нарушава нормалните мускулни контракции и предаването на нервните импулси. Като резултат пациентите често се оплакват от мускулни крампи и потрепвания на мускулите в областта на устата. Други характерни симптоми са умора, главоболие и инсомния.

При много ниски нива на калция в кръвта може да се развие животозастрашаващо състояние, при което да се развият гърчове, сериозно нарушаване на сърдечния ритъм, спазъм на горните дихателни пътища и спиране на дишането.