Начало / Актуални теми / Затлъстяването не винаги е белег на нарушено здраве

Затлъстяването не винаги е белег на нарушено здраве

сеп. 5, 2012

наддаването

Ново проучване показва, че 50 % от хората със затлъстяване са физически здрави. Рискът от сърдечно-съдови заболявания и рак при тях не е по-висок от този при хората с нормално телесно тегло.

Учени от университета на Южна Каролина са провели проучване, обхващащо над 43000 души, като повече от една трета от тях са били със затлъстяване.

Резултатите са показали, че при 46 % от участниците със значително наднормено тегло не се наблюдавт свързаните със затлъстяването проблеми като диабет, висок холестерол и високо кръвно налягане. Като цяло те са били по-здрави и са спортували повече от другите участници със затлъстяване.

Според ръководителят на проучването д-р Франциско Ортега, който работи в университета на Гранада, Испания, проучването показва, че спортуването допринася за здравето, независимо от наднорменото тегло.

Редовните физически упражнения повлияват позитивно всички органи и системи и допринасят за здравето на хората, включително и на тези с наднормено тегло.

От Британската сърдечна фондация предупреждават, че затлъстяването е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и хората трябва да контролират теглото си.