Хората, които живеят близо до зелени площи имат по-добро психично и физично здраве, показва ново проучване, публикувано в списание Journal of Epidemiology and Community Health.

Най-голямо влияние е установено при психичните заболявания, като депресия и безпокойство.

Учени от Холандия са разгледали здравните картони на 350 000 души, регистрирани при 195 семейни лекари в цялата страна.

Резултатите показват, че в зони, в които зелените площи са само 10 % от общата площ, страдащите от психични заболявания са 26 на 1000. За разлика от тях в зоните, в които 90 % от площта е заета от растителност страдащите са 18 на 1000. По-ниска е и заболеваемостта от астма, сърдечни заболявания, мускулно-ставни заболявания и др.

Връзката между зелените площи и здравето е най-силно изразена при хора, които прекарват повече време близо до домовете си, като деца и възрастни хора.

Положителната роля на зелените площи се обяснява с по-чистия въздух, повечето възможности за физическа активност и повече социални контакти.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!