Начало / Алтернативно лечение / Полезни свойства на невена

Полезни свойства на невена

апр. 1, 2015

Невенът е растение, което често може да бъде открито в нашите градини, защото е лесно за отглеждане и е много красиво. Освен, че е много добро попълнение към градината това растение има много полезни свойства за нашето здраве. Невенът се използва в направата на множество медикаменти, особено тези от хомеопатичната група. Той има противовъзпалителни свойства, спомага за заздравяването на рани и други възпалителни заболявания на кожата.

Ето и някои от важните за здравето полезни свойства на невена:

  • Забавя преждевременното стареене

Сухата кожа не само, че не изглежда добре, но и може да стане причина за преждевременно стареене на кожата. Невенът с неговите възстановителни свойства спомага за дълбоката хидратация и кара кожата да изглежда по-млада и еластична. Олиото от невен може да бъде използвано дори за намаляване на кръговете и бръчките около очите.

  • Заздравява раздразнена и наранена кожа

Поради своите противовъзпалителни свойства невенът се използва в направата на кремове за лечение на обриви, слънчево изгаряне, порязвания и ухапвания от насекоми. Това растение има и регенеративни свойства и е отлично за лечението на малки порязвания и рани. Мехлемът от невен може да се използва при напукани устни.

  • Предпазва някои от вътрешните органи

Невенът пази сърцето ви и спомага за превенцията на някои сърдечни заболявания, като сърдечен арест и натрупване на холестерол в стените на кръвоносните съдове. Това невероятно растение спомага за прочистването на черния дроб и секрецията на жлъчка. Като резултат от това организмът функционира по-добре.

  • Бори се с треската

Високата телесна температура не е заболяване, но е симптом на множество заболявания. Освен това високата температура ви лишава от енергия за извършване на ежедневните ви дейности, а при малки деца може да протече и по-драматично. Приемът на невен може да помогне за постепенното снижаване на температурата.

  • Предпазва от рак и артрит

Чаят от невен е богат на витамини и минерали и може да се приема като напитка. Освен това тази билка съдържа и бета-каротин, който може да намали риска от рак, ревматоиден артрит и възпаление на костите и ставите.

  • Подобрява храносмилането

За да подобрите състоянието на храносмилателния си тракт може да пиете чай от невен. Той се използва при раздразнен стомах, язва и инфекции на пикочния мехур. Чаят от невен изчиства храносмилателния тракт и ви помага да се справите с проблемите на храносмилането.

  • Облекчава възпаленото гърло

Друго много полезно свойство на невена е облекчаването на възпалено гърло. Чаят от невен може да се използва дори при лечението на тонзилит. Противовъзпалителните свойства на невена спомагат за намаляването на възпалението на тъканите. Редовните гаргари с чай от невен подобрява здравословното състояние на устата и може да бъде използвано при лечението на гингивит.