Начало / Бебе и кърмене / Често срещани храносмилателни проблеми при бебетата

Често срещани храносмилателни проблеми при бебетата

авг. 14, 2013

При раждането на бебетата тяхната храносмилателна система не е напълно оформена, затова и при тях храносмителните проблеми са чести. Повечето от тези проблеми не са сериозни и с израстването на децата те изчезват. Някои от тях обаче изискват обстоен медицински преглед, защото могат да бъдат индикатор за по-сериозно заболяване. Ето и някои от по-често срещаните храносмилателни пробле ми при бебетата.

Повръщане

Нормално голяма част от бебетата повръщат малко от храната след нахранване. Родителите не трябва да се притесняват за това повръщане. Някои от бебетата обаче могат да повръщат повече от веднъж. Ако това повръщане е придружено с видима болка от страна на кърмачето може да се касае за по-сериозен проблем.

При бебетата, които се хранят с изкуствено мляко повръщането може да се дължи на формулата на млякото. Някои от видовете са трудно храносмилаеми за някои кърмачета и това може да стане причина за по-често повръщане. Консултирайте се с вашия педиатър, който да прецени дали се налага смяна на вида на изкуственото мляко.

Диария

Диарията при бебетата най-често се дължи на вирусна инфекция. Един вирус, известен като Ротавирус е най-честият причинител на диария при кърмачетата. Най- чести са случаите на диария, причинена от Ротавирус през зимата при бебета между 6 и 24 месечна възраст. Когато бебето ви бъде засегнато от диария, най-важното е да се погрижите то да пие достатъчно течности, защото бебетата са изключително податливи на дехидратация. За уточняване на точната причина за диарията ще се наложи да се вземе проба от изпражненията на вашето бебе.

Запек

Запекът е често срещан при бебета, при които е започнало захранване с по-твърди храни. Трябва да запомните, че по-рядкото изхождане по голяма нужда не е признак на запек. Когато детето изхожда сухи и твърди изпражнения, които му причиняват дори болка и когато изхожданията са на интервал по-голям от 3 дни може да се говори за запек.

Образуване на по-голямо количество газове

По време на хранене бебетата обикновено поглъщат и голямо количество въздух. Тъй като тяхната храносмилателна система не е все още напълно функционална те не успяват да изкарат всичките образувани газове по обикновения начин. Затова понякога е нужно родителите да помогнат на детето си да се освободи от излишния въздух в стомаха. Може да направите това като масажирате стомаха на вашето бебе.

Проблемите в храносмилането при бебетата са чести и обикновено са лесни за лечение. Сериозните нарушения в храносмилането за щастие са редки при бебетата. Младите родители ще се налага да се справят често с различни храносмилателни проблеми при своите кърмачета. Важно е да наблюдавате детето си за някакви тревожни симптоми и при откриването на такива да се консултирате с лекар.