Начало / Бебе и кърмене / Кога бебето ви трябва да се научи да хваща предмети?

Кога бебето ви трябва да се научи да хваща предмети?

ян. 6, 2014

Способността за хващане на различни предмети открива пред вашето бебе един нов свят за игра и опознаване на света. Това е и първата стъпка на вашето дете към самостоятелно извършване на различни дейности като хранене, миене на зъбите, писане.

Кога се развива способността за хващане на предмети?

Още като новородено вашето бебе ще е способно да хваща здраво предмети или пръста ви например, но ще му е нужна около година докато се научи да координира движенията си, да посяга и да хваща предмети, които са му интересни и иска да си играе с тях. Още на около три месечна възраст вашето дете ще започне да развива способността си за хващане на предмети и постепенно на близо едногодишна възраст вече ще може координирано да посяга и да хваща различни предмети. Ето и как се развива по месеци способността за хващане:

Новородено до 2 месеца

Ако поставите пръста си в ръчичката на детето ви то ще го хване и държи силно, защото именно рефлекса за хващане е един от най-силните рефлекси на бебето през първите 8 седмици след неговото раждане. До около три месечна възраст този рефлекс постепенно отслабва.

През първите няколко месеца ръчичките на бебето ви по-често ще са свити в юмруци. Постепенно то ще започне да отпуска ръцете си и ще започне да ги изследва с поглед.

3 до 4 месеца

През тези месеци започва да се развива координацията между очите и ръцете на вашето дете. То ще забелязва предмети, които харесва и ще посяга към тях, макар и все още некоординирано. Ако поставите предмет в ръцете му то ще го задържа за няколко секунди.

5 до 8 месеца

На 5 месечна възраст вашето бебе ще е способно да хваща по-големи предмети, като например строителни блокчета, макар че още няма да може да ги задържа за дълго време. На 6 месечна възраст бебетата обикновено вече подобряват координацията между двете си ръце и ще могат да прехвърлят предмети от едната в другата си ръка.

9 до 12 месеца

През тези месеци вече вашето дете ще може да хваща предмети значително по-лесно и координацията му ще е много подобрена. Децата на тази възраст вече могат да хващат предмети с много малки размери, като стафида например.

Какво следва след хващането?

След като вашето дете усъвършенства способността за хващане на предмети, следващото което предстои е хвърлянето на предмети, затова внимавайте. Детето ви може да се наслаждава на възможността да хвърля предмети и да ви гледа след това как ги вдигате.

На около 18 месечна възраст вече може би ще забележите, че детето ви предпочи та да борави с лявата или дясната си ръка. Неговата доминираща ръка ще бъде по-силна и по-точна при изпълнение на различни дейности. На около две годишна възраст вашето дете вече ще може спокойно да хваща и вдига предмети с малки размери и след това да ги връща на мястото им.