Начало / Бебе и кърмене / Какви трябва да бъдат навиците за сън на вашето бебе от раждането до третия месец?

Какви трябва да бъдат навиците за сън на вашето бебе от раждането до третия месец?

юни 2, 2015

През първите няколко месеца от живота си новороденото спи през почти цялото време и се буди основно, когато е гладно. За младите родители понякога е трудно да определят колко трябва да спи тяхното дете. В много случаи режимът на сън на детето е объркан и то е будно през нощта, а спи през деня.

Обикновено бебетата спят по три-четири часа наведнъж, което за родителите е трудно преживяване, тъй като техният собствен режим на сън се нарушава значително. Това обаче е важна фаза от развитието на вашето дете и трябва да преминете през нея. Сънят на бебето в началото е лек и лесно може да бъде нарушен. Това е нужно, защото в мозъка му се извършват значителни промени.

Как може да помогнете на вашето бебе да си създаде добър режим на сън?

Познавайте знаците, с които бебето показва, че е уморено

През първите 6-8 седмици от своя живот бебетата не могат да са будни повече от два часа наведнъж. Ако поставите вашето дете да спи след по-дълъг период то може да бъде прекалено уморено и това да му попречи да спи добре.

Наблюдавайте бебето за признаци, че е уморено, като често търкане на очите, дърпане на ушите или по-силна раздразнителност от обикновено. Ако забележите някои от тези или други признаци, индикиращи, че бебето е изморено го приспете. С времето все по-лесно ще разпознавате тези знаци и ще знаете, кога детето ви е готово за сън.

Научете бебето да разпознава кога е ден и кога нощ

Някои новородени са нощни птици и са будни през нощта, когато вие самите имате нужда от почивка. През първите няколко дни вие няма да може да промените този факт. Но след като бебето ви стане на около 2 седмици може да започнете да го приучавате да различава деня и нощта.

Когато то е будно през деня се опитвайте да го занимавате, колкото можете повече и нека в стаята, в която сте да е светло. Не ограничавате шумовете от външната среда.

През нощта не си играйте с детето, когато то е будно. Дръжте лампите загасени и ограничете шумовете до минимум. С времето бебето само ще разпознава кога е нощ и ще знае, че това е времето за сън.

Дайте възможност на бебето да заспи само

Когато бебето е на между 6 и 8 седмична възраст може да се опитате да го научите да заспива само. Когато забележите, че му се приспива го поставете в креватчето. Повечето специалисти препоръчват да не приспивате децата си на ръце, защото те много лесно свикват с това и ще трябва да ги приспивате по този начин още много дълго време, ако не ги научите да заспиват сами в леглото.

Някои родители все пак избират варианта с приспиване на ръце, защото смятат, че това е естествено и им доставя удоволствие. В някои случаи родителите нямат избор и децата им не могат да заспят по друг начин. Въпреки всичко може да се опитате да научите детето да заспива само, за да си осигурите малко повече сън за вас самите, който със сигурност ще ви е нужен.