Начало / Бебе и кърмене / Розеола – херпесна инфекция при малки деца

Розеола – херпесна инфекция при малки деца

фев. 6, 2015

Розеолата е леко протичаща инфекция, която най-често засяга деца на възраст до 2 години. В по-редки случаи могат да боледуват и възрастни. Розеолата е толкова често срещана, че повечето деца я преболедуват преди да започнат да посещават детска градина.

Какви са причините?

Най-честият причинител на розеолата е херпесният вирус тип 6, но в някои случаи тип 7 на херпесният вирус също може да причини това заболяване. Както другите вирусни заболявания, като характерните за зимния сезон настинки розеолата се предава от човек на човек, при кашлица или чрез телесни течности.

Розеолата е заразна дори и детето да не е развило характерния обрив. Това означава, че заболяването може да се предава много бързо сред децата преди да може да се диагностицира. Розеолата няма определена сезонност и може да се прояви по всяко време на годината.

Какви са симптомите?

Обикновено са нужни една до две седмици, за да се проявят характерните за розеолата симптоми. В някои случаи те въобще не се проявяват. По-честите оплаквания на децата са:

Повишаване на телесната температура

Розеолата обикновено започва с рязко покачване на температурата до 39,5 градуса. Някои деца могат да се оплакват и от зачервено гърло, хрема и кашлица, които да съпътстват температурата. В редки случаи може да се наблюдава и подуване на лимфните възли в областта на шията. Температурата продължава от три до пет дни.

Обрив

След спадане на телесната температура по кожата се появява характерен обрив. Той се състои от малки розови петънца, които са плоски, а в редки случаи могат да са леко надигнати над повърхността на кожата. Около някои от петната може да се оформи като бял пръстен. Обривът се проявява по гръдния кош, гърба и корема, след което може да се разпространи към шията, горните и долните крайници. Обривът може да продължи от няколко часа до няколко дни.

Други характерни за розеолата оплаквания са:

  • умора
  • лесна раздразнителност
  • диария
  • намален апетит
  • подуване на клепачите.

Как се поставя диагнозата?

В някои случаи диагностицирането на розеолата може да бъде предизвикателство, тъй като началните симптоми на децата много наподобяват на други често срещани детски заболявания. Ако забележите, че вашето дете е с висока температура и е ясно, че тя не се дължи на настинка или друго заболяване вашият лекуващ лекар може да изчака, за да види дали ще се развие характерния за розеолата обрив.

Какво е лечението на розеолата?

Повечето деца се възстановяват няколко дни след покачването на температурата. Може да дадете на вашето дете медикаменти за понижаване на температурата, като например Ацетаминофен или Ибупрофен.

Няма специфично лечение за розеолата, макар че някои лекари предписват противовирусни медикаменти, като Ганцикловир, за да се справят с инфекцията при деца с намалени имунни защитни сили. Антибиотиците не са ефективни за лечението на тази инфекция.

Прочетете за:
Шеста болест (внезапен екзантем, розеола инфантум)