Начало / Детско здраве / Болест на Осгуд – Шлатер – засяга най-често момчета

Болест на Осгуд – Шлатер – засяга най-често момчета

май 17, 2017

Осгуд – Шлатер

Болестта на Осгуд – Шлатер (Osgood – Schlatter) се характеризира с отделяне на апофизата на tuberositas tibiae от големия пищял. Среща се най-често при момчета на възраст между 8 и 14 години.

Какво представлява tuberositas tibiae?

Подбедрицата се състои от две кости – голям и малък пищял, които са типични дълги тръбести кости. Големият пищял (тибия) е здрава и масивна кост. Състои се от една дълга средна част – диафиза и две крайни части – епифизи. Между диафизата и епифизите се намира къс участък, наречен метафиза. При децата и подрастващите на границата между метафизите и епифизите се намира епифизарен хрущял, за сметка на който костта интензивно расте на дължина. По-късно епифизарния хрущял се замества от костна тъкан.

На тялото на големия пищял се различават три ръба и три повърхности. Предният ръб на костта е заострен, като в горния край на тибията започва от т. нар. възвишение на големия пищял (tuberositas tibiae). Това възвишение е всъщност апофиза – растяща кост, която обаче не допринася за нарастване на дължината на костта. Апофизата на tuberositas tibiae представлява грапава изпъкналост, за която се залавя сухожилието на четириглавия бедрен мускул (m. quadriceps femoris).

Какви са причините за болестта на Осгуд – Шлатер?

Причината за възникване на болестта на Осгуд – Шлатер е травма, която най-често се получава при игра на футбол, каране на колело, бягане, рязко клякане и ставане.

Заболяването се среща при буйни тийнейджъри в периода на израстването, когато четириглавият бедрен мускул е нараснал на обем, като изпреварва сливането на апофизата с тибията. При рязко съкращаване на четириглавия бедрен мускул може да настъпи отделяне на част или на цялата апофиза от костта.

Какви са симптомите при болестта на Осгуд – Шлатер?

Симптомите обикновено се развиват постепенно. В областта под колянното капаче се появява подутина. Има болка, която се засилва при натиск върху костта, при контракция на четириглавия бедрен мускул, при крайна флексия на коляното. Постепенно с растежа настъпва обратно прикрепване на апофизата към костта и болката отшумява. При някои пациенти обаче е възможно късче кост да остане откъснато като чуждо тяло и да причинява болка.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата на заболяването се поставя въз основа на данните от анамнезата за травма и характерните оплаквания. При рентгенологично изследване се установява, че апофизата е фрагментирана.

Какво е лечението при болестта на Осгуд – Шлатер?

Лечението на заболяването е продължително – до 1 година. Препоръчва се покой. Прилагат се обезболяващи лекарства, топлинни процедури, назначава се физиотерапия. Рядко може да се наложи оперативно лечение за отстраняване на костния фрагмент.