Начало / Детско здраве / Кръгли червеи (нематоди) – какво представляват?

Кръгли червеи (нематоди) – какво представляват?

апр. 29, 2014

Кръглите червеи, познати още като нематоди са широко разпространени основно в тропическите страни и засягат по-често децата, отколкото възрастните. Лечението на инфекцията с нематоди обикновено не е трудно, но премахването на кръглите червеи като цяло за момента е неуспешно и често се срещат случаи на такива инфекции.

Най-честите заболявания, причинени от кръгли червии са: аскаридоза, ентеробиоза, трихинелоза, филариатози, анкилостомидози, стронгилоидоза и др.

Какво представляват кръглите червеи?

Кръглите червеи са червеи с дълго кръгло тяло. Техните размери варират от няколко милиметра до над два метра. Около 60 от всички познати кръгли червеи са паразити по човека. Основно те живеят в червата на човек. Въпреки това някои видове могат да се придвижват и да заангажират и други органи в човешкото тяло.

Яйцата и ларвите на кръглите червеи живеят в почвата. Те най-често попадат в човешкото тяло, когато човек докосва устата си с мръсни ръце. В някои случаи може да има заразяване и през кожата.

Какви са симптомите при инфекция с кръгли червеи?

Най-често инфекцията с кръгли червеи протича безсимптомно и хората посещават личния си лекар едва когато забележат червеи в изпражненията си. Ако все пак се прояви симптоматика тя обикновено протича в две фази:

Първоначалните симптоми се дължат на ларвите на червеите, които се придвижват от тънките черва към белите дробове. Тези симптоми се развиват при малък процент от пациентите. Те започват приблизително 2 седмици след инфектиране с червея и продължават около 3 седмици. Към тези симптоми спадат:

  • висока температура
  • суха кашлица
  • задух
  • хрипове.

Късните симптоми се дължат на възрастните форми на червеите, които живеят в дебелото черво. Тези симптоми се проявяват най-рано 6 седмици след поглъщането на червеите. Към тях спадат:

  • отделяне на червеи с изпражненията
  • лека коремна болка
  • гадене и повръщане
  • диария.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата най-лесно се поставя чрез изследването на проба от изпражненията на пациента и търсене в тях на червеи. Инфекцията може да бъде потвърдена и при откриване на яйца или ларви в изпражненията.

Какво е лечението?

Обикновено в лечението на инфекцията с кръгли червеи се използват три основни медикамента:

Мебендазол – той се препоръчва за инфекции при деца над 1 година и възрастни. Мебендазолът не позволява на червеите да използват глюкоза за своите процеси и по този начин те губят своя източник на енергия и загиват. Курсът с медикамента е три дни.

Пиперазин – този медикамент е подходящ за бебета на възраст 3 до 11 месеца. Той е наличен под формата на пудра, която се разтваря във вода. При повечето бебета една доза от медикамента е достатъчна. Странични ефекти на Пиперазин могат да бъдат диария, гадене, повръщане, колики.

Албендазол – този медикамент се прилага широко в тропическите страни и по-рядко се използва в европейските страни поради липса на лиценз.