Начало / Диабет / Гликиран хемоглобин (HbA1с) – за контрол на диабета

Гликиран хемоглобин (HbA1с) – за контрол на диабета

ян. 3, 2019

гликиран хемоглобин (HbA1с)

Хемоглобинът (Hb) се съдържа в еритроцитите (червените кръвни клетки) и участва в транспорта на  кислород и въглероден диоксид в организма.

Хемоглобинът (Hb) представлява съединение на хема с белтъка глобин. Хемът се състои от порфиринов пръстен, свързан с желязо. Глобинът съдържа 4 полипептидни вериги, две по две еднакви. Глобиновите вериги биват α, β, γ, δ и ε. В зависимост от вида на глобиновите вериги има различни видове хемоглобин: HbA1, HbA2, HbF и ембрионален хемоглобин.

Нормално малка част от HbA1 се свързва с глюкозата в кръвта (гликолизиране на хемоглобина) и се получава гликиран хемоглобин HbA1с. Той остава в еритроцитите за около 2 – 3 месеца – толкова е средната продължителност на живот на еритроцитите.

Гликираният хемоглобин (HbA1с) е показател за нивата на кръвната захар през последните три месеца.

Ако кръвната захар е била висока през последните три месеца, то нивото на гликирания хемоглобин ще бъде високо. Ако стойностите на кръвната захар обаче са били нормални, то малка част от хемоглобина се свързва с глюкозата и нивото на гликирания хемоглобин ще бъде в референтната област.

Кога се изследва гликиран хемоглобин (HbA1с)?

Главното показание за изследване на гликиран хемоглобин е за контрол на ефективността на лечението при диабетици. Той показва колко добре е бил компенсиран диабета през последните три месеца. За оценка на компенсацията обаче е необходимо изследването не само на HbA1с, а също и на кръвната захар на гладно, както и два часа след прием на храна. Трябва също да се проследява артериалното кръвно налягане, липидния профил, бъбречната функция, телесното тегло.

Днес гликираният хемоглобин се използва и като критерий за поставяне на диагнозата захарен диабет тип 2.

Изследването на гликирания хемоглобин дава информация за риска от възникване на дълготрайни усложнения. Колкото по-високи са стойностите на гликирания хемоглобин, толкова по-голяма е вероятността от увреждане на очите, бъбреците, нервите, съдовете.

Изследването на гликирания хемоглобин не изисква специална подготовка. Вземането на венозна или капилярна кръв може да стане по всяко време на деня, но се препоръчва сутрин на гладно.

Гликираният хемоглобин се изследва 2 пъти годишно при захарен диабет тип 2 и при достигнат добър гликемичен контрол. При захарен диабет тип 1 и при пациенти с лош контрол на диабета изследването се провежда 4 пъти годишно.

Какви са референтните стойности на гликирания хемоглобин?

Нормалните стойности на гликирания хемоглобин при здрави хора са между 4 и 5.7 %. Когато стойностите на гликирания хемоглобин варират между 5.7 и 6.4 % се говори за предиабет. При стойности на HbA1с над 6.5 % е налице захарен диабет.

При всички пациенти със захарен диабет се препоръчват стойности на HbA1с < 7 % с цел да се намали риска от увреждане на малките съдове.

Стойности на HbA1с между 6.0 и 6.5 % се препоръчват при наскоро диагностицирани диабетици, които нямат сърдечно-съдови заболявания и липсват чести хипогликемии.

По-високи стойности на HbA1с между 7.5 и 8.0 % се препоръчват при пациенти с дългогодишен диабет, с чести хипогликемии, с настъпили усложнения и съпътсващи заболявания.

Фалшиво ниски стойности на HbA1с се получават при:

 • скъсяване живота на еритроцитите – при хемолитични анемии (напр. таласемия), хемоглобинопатии (напр. сърповидно-клетъчна анемия)
 • кръвоизливи
 • през първата половина на бременността
 • прием на витамин В12, фолиева киселина, железни препарати, които повишават образуването на еритроцити
 • при кръвопреливане през последните три месеца

Фалшиво високи стойности на HbA1с се получават при:

 • уремия
 • повишени триглицериди
 • желязодефицитна анемия
 • хроничен алкохолизъм
 • втората половина на бременността и кърмене
 • прием на големи дози аспирин.

Прочетете за:
Хемоглобин (Hb)
Висока кръвна захар (хипергликемия)
Хипогликемия (понижена кръвна захар)