Начало / Диабет / Диабетно стъпало – какво трябва да знаем?

Диабетно стъпало – какво трябва да знаем?

сеп. 12, 2013

диабетно стъпало

Диабетът е заболяване, което се дължи на недостатъчно образуване на инсулин в организма или неспособността на инсулина да изпълнява своите нормални функции в тялото. Инсулинът се произвежда от панкреаса и неговата функция е да помага в обработването на храната и усвояването на глюкозата и енергията от храната. Диабетът се дели на два типа – диабет тип 1 и тип 2. Първият тип диабет най-често възниква в детска възраст, докато втория тип се проявява по-късно през годините, по-често при възрастните хора.

Около 25% от пациентите с диабет развиват проблеми с краката поради заболяването. Проблемите със стъпалата при диабетиците се дължат на влошеното кръвоснабдяване и развитието на периферна невропатия. В резултат на невропатията обикновено пациентите се оплакват от намалена сетивност, чувство за болка, топло и студено в крайниците. Така в някои случаи пациентите могат да се порежат леко или да развият инфекция на стъпалата без да усетят в началото, което може да доведе до сериозни усложнения. Особено важно е диабетиците да се грижат добре за стъпалата си и да ги проверяват редовно за наранявания и инфекции.

Инфекциите, които могат да се развият в областта на стъпалата при диабетици могат да се разделят на две групи:

 • Локализирани – този вид инфекции се характеризират със зачервяване, затопляне и подуване на една ограничена област на крайника.
 • Генерализирани – при генерализираната инфекция е засегнат целият крайник. В началото лечението може да бъде започнато чрез прием на антибиотици през устата, но ако от техния прием няма ефект трябва по най-бързия начин да се започне лечение с венозни антибиотици, а понякога се налага и хирургична интервенция.

Това разграничаване на инфекциите на стъпалото на локализирани и генерализирани е особено важно, защото двата вида инфекции се нуждаят от различно лечение и подходът към всяка от тях е различен.

Какви са симптомите на диабетното стъпало?

Има множество симптоми, които съпътстват диабетното стъпало. Най-често са засегнати само стъпалата, но в някои случаи може да бъде засегнат целия крайник и дори и ръцете. Някои от по-честите симптоми са:

 • усещане за силно затопляне в областта на крайниците, а в други моменти усещане за студ, макар и крайникът да е топъл на допир
 • болка в крайниците и седалищната област при ходене, която изчезва след почивка
 • спиране на растежа на косми в областта на засегнатия крайник, поради влошеното кръвоснабдяване
 • кожата на крайниците става твърда и лъскава.

За да се предпазите от развитието на диабетно стъпало и всички останали усложнения на диабета е добре да следите нивата на кръвната си захар редовно и да провеждате правилно назначеното ви лечение. Освен доброто лечение правилната диета също може да спомогне за вашето добро здраве. Избирайте да включвате в менюто си пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни. Важно е и да бъдете наясно с факторите, които могат да доведат до увреждане на нервите. Някои от тях са:

 • повтарящи се движения
 • дълго стоене в неудобна позиция
 • тютюнопушене
 • експозиция на химикали
 • прием на големи количества алкохол.