Начало / Хранене и диета / Диета при ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест

Диета при ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест

апр. 15, 2022

диета при ХОББ

Здравословната диета е особено важна за хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – група заболявания (хроничен бронхит, емфизем), при които дишането е затруднено поради възпаление и стеснение на дихателните пътища.

Добре балансираната диета може да има следните полезни ефекти върху здравето при хора с ХОББ:

 • намаляване на възпалението
 • подобряване на функцията на белите дробове
 • намаляване на обострянията
 • подобряване на мускулната сила
 • поддържане на нормално телесно тегло
 • намаляване на риска от усложнения.

ХОББ е хронично заболяване и диетата трябва да се спазва през целия живот.

Кои храни са полезни при ХОББ?

Храни, богати на протеини

Много хора с ХОББ се хранят трудно, което може да доведе до загуба на тегло, загуба на мускули и до недохранване.

При недостатъчен прием на калории и протеини, дихателните мускули, които трябва да работят допълнително при болните от ХОББ, стават по-слаби. В резултат дишането се влошава.

Ето защо пациентите с ХОББ трябва да увеличат протеините в диетата си. Добри източници на протеини са: месо, риба, яйца, мляко, сирене, ядки, бобови храни.

Ако е нужно да увеличите теглото си, трябва да избирате източници на протеин с по-високо съдържание на мазнини, като пълномаслено мляко и сирене.

Храни, богати на фибри

Фибрите са друга важна съставка в здравословната диета на хората с ХОББ. Те стимулират чревната перисталтика. Пациентите с ХОББ трябва да приемат достатъчно фибри, за да избегнат появата на запек и подут корема, които могат да затруднят дишането.

Богатата на фибри диета допринася и за понижаване на холестерола и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, които често съществуват едновременно с ХОББ.

Хората с ХОББ трябва да приемат около 20-30 грама фибри всеки ден. Богати на фибри храни са например: пълнозърнести храни, боб, грах, леща, киноа, кафяв ориз, плодове и зеленчуци.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини

Консумацията на храни, богати на омега-3 мастни киселини може да помогне за облекчаване на възпалението в белите дробове и да намали симптомите на ХОББ.

Омега-3 мастните киселини не се произвеждат в организма на човека, така че трябва да се набавят от храната. Добри източници на здравословни мазнини са: сьомга, скумрия, риба тон, сардини, ленено семе, орехи, авокадо.

Храни, богати на витамин Д

Много от пациентите с ХОББ развиват дефицит на витамин D в даден момент. Витамин D е от съществено значение за здравето на костите и дефицитът му може да доведе до остеопороза, заболяване, което е често срещано при хората с ХОББ.

Витамин Д има важна роля и за здравето на белите дробове. Неговият дефицит може да допринесе за намаляване на белодробната функция и за влошаване на симптомите на ХОББ

Добри източници на витамин D са: мазна риба (сьомга, херинга), яйчен жълтък, мляко, гъби.

Храни, богати на магнезий и калий

Ниските нива на магнезий и калий влошават функцията на белите дробове. Храни с високо съдържание на магнезий са: авокадо, семена и ядки, скумрия, сьомга. Богати на калий храни са: банани, кайсии, картофи, бобови храни, спанак, тиква.

Хидратиращи храни и напитки

Поддържането на добра хидратация е от съществено значение за цялостното здраве. За пациентите с ХОББ това е особено важно. Те произвеждат много секрети. Добрата хидратация ще помогне за разреждане на слузта в дихателните пътища и ще улесни изчистването на белите дробове.

На хората с ХОББ се препоръчва да пият шест до осем чаши вода на ден.

Препоръчва се също прием на здравословни напитки (чайове, сокове), както и консумация на плодове и зеленчуци, съдържащи много вода – краставици, диня.

При пациенти с ХОББ, които обаче имат и сърдечни проблеми, може да се наложи ограничаване на приема на течности.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са основен източник на витамини и минерали. Те съдържат и антиоксиданти, които намаляват възпалението.

Кои храни да избягвате при ХОББ?

На хората с ХОББ се препоръчва да избягват или да ограничават следните видове храни:

 • прости въглехидрати – захар, шоколад, бонбони, сладкиши
 • преработени храни
 • храни, предизвикващи подуване на корема
 • пържени храни
 • сол
 • кофеин
 • алкохол.