Много от хората, болни от рак вземат различни хранителни добавки, за да облекчат здравословното си състояние. Проучване, публикувано в сп. JAMA Oncology обаче показва, че рибеното масло може да намали ефективността на химиотерапията.

Учени от института по ракови заболявания в Амстердам, Холандия са провели изследване с мишки, болни от рак и са установили, че дори малки количества от омега-3 мастните киселини могат да повлияят негативно ефекта от химиотерапията. Оказва се, че тези незаменими мастни киселини могат да помогнат на раковите клетки да се възстановят много бързо след химиотерапията.

Холандските учени са изследвали 30 доброволци, болни от рак, които са приемали рибено масло. Нивата на омега-3 мастните киселини в кръвта са били най-високи 4 часа след приема и са се нормализирали след около 8 часа.

След консумация на херинга или скумрия също е било установено повишаване на нивата на омега-3 мастните киселини в кръвта.

Известно е, че някои хранителни добавки повлияват метаболизма на химиотерапевтичните медикаменти. Ето защо раково болните пациенти е добре да се въздържат от прием на рибено масло по време на химиотерапия. Необходимо е те да обсъждат с лекуващия си лекар всички хранителни добавки, които приемат.

Въпреки че са необходими още доказателства за връзката между омега-3 мастните киселини и ефективността на химиотерапията, специалистите съветват болните от рак да избягват приема на добавки с рибено масло и на прясна риба (скумрия, херинга) по време на провеждане на химиотерапия.

Пациентите обаче не трябва да прекаляват с избягването на омега-3 мастните киселини, тъй като те са изключително полезни. Човешкият организъм не може да ги синтезира, а трябва да се приемат с храната. Богати източници на омега-3 мастни киселини са например някои видове риба (скумрия, сьомга, херинга), орехи, тиквени семки, ленено семе, зеле, карфиол.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!