Начало / Хранене и диета / Рибеното масло намалява ефективността на химиотерапията

Рибеното масло намалява ефективността на химиотерапията

апр. 6, 2015

Много от хората, болни от рак вземат различни хранителни добавки, за да облекчат здравословното си състояние. Проучване, публикувано в сп. JAMA Oncology обаче показва, че рибеното масло може да намали ефективността на химиотерапията.

Учени от института по ракови заболявания в Амстердам, Холандия са провели изследване с мишки, болни от рак и са установили, че дори малки количества от омега-3 мастните киселини могат да повлияят негативно ефекта от химиотерапията. Оказва се, че тези незаменими мастни киселини могат да помогнат на раковите клетки да се възстановят много бързо след химиотерапията.

Холандските учени са изследвали 30 доброволци, болни от рак, които са приемали рибено масло. Нивата на омега-3 мастните киселини в кръвта са били най-високи 4 часа след приема и са се нормализирали след около 8 часа.

След консумация на херинга или скумрия също е било установено повишаване на нивата на омега-3 мастните киселини в кръвта.

Известно е, че някои хранителни добавки повлияват метаболизма на химиотерапевтичните медикаменти. Ето защо раково болните пациенти е добре да се въздържат от прием на рибено масло по време на химиотерапия. Необходимо е те да обсъждат с лекуващия си лекар всички хранителни добавки, които приемат.

Въпреки че са необходими още доказателства за връзката между омега-3 мастните киселини и ефективността на химиотерапията, специалистите съветват болните от рак да избягват приема на добавки с рибено масло и на прясна риба (скумрия, херинга) по време на провеждане на химиотерапия.

Пациентите обаче не трябва да прекаляват с избягването на омега-3 мастните киселини, тъй като те са изключително полезни. Човешкият организъм не може да ги синтезира, а трябва да се приемат с храната. Богати източници на омега-3 мастни киселини са например някои видове риба (скумрия, сьомга, херинга), орехи, тиквени семки, ленено семе, зеле, карфиол.