Начало / Мъжко здраве / Болка в гърдата при мъже

Болка в гърдата при мъже

мар. 24, 2021

болка в гърдата при мъже

Болката в гърдата при мъжете може да има различни причини, от травма на гърдата до гинекомастия. Обикновено се касае за доброкачествени състояния, които преминават след лечение, а понякога и от само себе си.

Болката в гърдите при мъжете може да се дължи освен на проблеми в гръдната тъкан и на проблеми, свързани със сърцето, белия дроб, стомаха.

Кои са най-честите причини за поява на болка в гърдата при мъже?

Ето някои състояния, които причиняват гръдна болка при мъжете:

 • травма на гърдата

При травма на гърдата (спортна травма, автомобилна катастрофа, операция) може да настъпи значително увреждане на тъканите на гърдата и да се развие некроза на мастната тъкан на гърдата. Възможно е в гърдата да се образуват една или повече бучки, а кожата над бучката да изглежда зачервена, неравна.

При мамография некрозата на мастната тъкан на гърдата може да наподобява рак на гърдата и понякога е необходима биопсия, за да се потвърди некрозата.

 • мускулно разтежение

Двата основни гръдни мускула са m. pectoralis major и m. pectoralis minor. До тяхното разтежение може да се стигне ако прекалявате с упражненията за гръден кош, спортувате ръгби или други контактни спортове. Сухожилията, чрез които тези мускули се залавят за костите, също могат да се разтегнат.

Болката в тези случаи не идва от самата гърда, а от мускулите или сухожилията в тази област, но може да изглежда, че произхожда от гърдата.

 • „зърно на бегач“

При бегачи на дълги разстояния не е необичайно да настъпи раздразнение и възпаление на зърното поради триенето му в дрехата. В резултат може да се появи дискомфорт, болка, зачервяване и дори кървене от зърното.

 • гинекомастия

Гинекомастията представлява увеличаване на гръдната жлеза при мъжете в резултат на абнормна пролиферация на жлезната тъкан. Обикновено е двустранна, но може да бъде и едностранна. Може да се наблюдава при мъже от всички възрасти.

Гинекомастията се характеризира с промяна във формата и размера на гърдата и може да причини болка.

Най-честата причина за поява на гинекомастия е наличието на хормонален дисбаланс между андрогени и естрогени – понижаване на тестостерона и повишаване на естрогена.

Болка в гърдата при мъже се наблюдава още при:

 • мастит

Маститът представлява възпаление на млечната жлеза, причинено от бактериална инфекция, което може да се срещне и при мъжете.

 • субареоларен абсцес

Субареоларният абсцес е рядко инфекциозна заболяване на мъжката гърда. Най-често възниква след мастит в зони с ектазия на каналите. Представя се като инфектирана бучка в субареоларната област. Кожата около зърното е възпалена и зачервена.

 • киста на гърдата

Кистата на гърдата представлява изпълнена с течност торбичка. Среща се изключително рядко при мъжете. Симптомите включват наличие на овална бучка в гърдата с ядни граници, която може да стане болезнена.

 • фиброаденом

Фиброаденомът е доброкачествен тумор на млечната жлеза, който се среща често при жените. При мъжете се среща изключително рядко поради липсата на лобули в мъжката гърда.

 • рак на гърдата

Рак на гърдата се развива рядко при мъжете. Клинично се проявява с появата на бучка в гърдата, промени в кожата и зърната, секреция от зърното, поява на болка в областта на гърдата.

Други причини за болка в гърдите, които не са свързани с гръдната тъкан или мускули са:

 • гастроезофагеална рефлуксна болест
 • сърдечни заболявания – стенокардия
 • белодробна хипертония, белодробен емболизъм
 • медикаменти
 • травми на гръдния кош.

Прочетете за:
Болка в гърдата (масталгия)