Начало / Мъжко здраве / Бащите също страдат от следродилна депресия

Бащите също страдат от следродилна депресия

авг. 14, 2006

Учени съобщават, че бащите на новородени бебета също могат да страдат от следродилна депресия.

Според проучване, проведено в САЩ 14 % от майките и 10 % от бащите страдат от умерена или изразена следродилна депресия. В проучването са участвали над 5000 двойки, които имат 9 месечно бебе.

Процентът на засегнатите жени е в очакваните граници, но за риска от депресия при бащите след раждането на дете се знае малко.

Резултатите от проучването показват, че майките със симптоми на депресия се грижат по-малко за децата си. Те по-рядко играят с тях или им четат приказки, рядко ги кърмят.

Бащите с депресия също играят по-малко с детето си и не подкрепят съпругите си.

Четенето и играта с детето има голямо значение за неговото развитие. Откриването на следродилната депресия е важно както за родителите, така и за децата.

Симптомите на депресия се изразяват в отпадналост, тъга, избягване на приятели и роднини, чувство за провал, а при мъжете се наблюдава раздразнителност, агресивност. Тези симптоми могат да се появят 2-3 седмици след раждането на детето и да продължат до една година и повече.

Причините за депресия при мъжете са различни от тези при жените. Възможно е мъжете да се чувстват обременени от факта, че трябва да се грижат за дете или се чувстват пренебрегнати от съпругите си.

Всеки родител, койт се чувства отпаднал, потиснат, раздразнителен за повече от 2 седмици трябва да потърси лекарска помощ.