Начало / Мъжко здраве / Ретроградна еякулация и причините за нея

Ретроградна еякулация и причините за нея

ян. 1, 2013

Еякулацията е процесът на изхвърляне на сперма от тестисите по посока на външния отвор на уретрата. При ретроградната еякулация този процес е нарушен и спермата се връща през уретрата към пикочния мехур. При това състояние сфинктерът на шийката на пикочния мехур, който трябва да затваря входа му не функционира правилно. Мъжете могат да забележат проблема лесно тъй като при еякулация не се отделя нормалното количество сперма, а малко или никакъв еякулат. Това състояние тревожи много мъжете, защото води до силно снижаване на оплодителната им способност.

Какви могат да са причините за ретроградна еякулация?

1. Увреда на мускула на пикочния мехур вследствие на операция или на нервите, които са отговорни за инервацията на този отдел. Това увреждане може да се появи като усложнение на някои хирургически процедури.
– операции на простатата – при мъже, на които е извършено трансуретрално премахване на простата има 10 – 15% риск от развитие на ретроградна еякулация.
– операции на пикочния мехур.
– обширни хирургични манипулации в областта на таза, при лечение на рак на простата, тестисите или дебелото черво.
– операции при заболявания или увреждания на гръбначния стълб в долните му отдели.

2. При мъже, страдащи от мултиплена склероза или от диабет, датиращ от дълго време има по-висок риск за развитие на ретроградна еякулация, поради увреждане на нервите в малкия таз.

3. Употребата на някои медикаменти е също рисков фактор за появата на това състояние. Такива са някои лекарства, които служат за лечение на уголемена простата, за лечение на депресия, психози, високо кръвно налягане.

4. Карцином на пикочния мехур, вродени аномалии на уретрата или на пикочния мехур, лъчетерапия в областта на малкия таз.

Ретроградната еякулация не пречи на мъжа да достигне до оргазъм или да изпита удоволствие от половия контакт, но може да стане причина за безплодие при мъжа, защото спермата, която се отделя е в много малко количество и не може да достигне до матката на жената, където да се осъществи оплождането. Затова ретроградната еякулация може да се превърне в препятствие за двойката, ако те желаят да имат свое дете и в такива случаи е много важно да се консултирате с лекар, който да ви обясни вашето състояние и да ви назначи подходящото лечение.