Начало / Отслабване / Чести грешки при отслабване, които правим

Чести грешки при отслабване, които правим

ное. 20, 2013

Хората често си мислят, че за да отслабнат е нужно само да хапват по-малко и да тренират повече, но често те несъзнателно правят грешки, които затрудняват процеса на отслабване. Не се фокусирайте прекалено върху идеята за идеален външен вид, важно е не само да постигнете желаното тегло, но и да останете здрави по време на този процес. Ето и някои от по-често срещаните грешки, които хората правят в желанието си да отслабнат.

Поставяне на нереалистични цели

Всички знаем, че отслабването не е бърз процес и не може да се случи за един ден, но някои хора очакват именно това. Много хора искат за няколко дни или седмица да видят резултати и тялото им да започне да изглежда, така както искат. Резултатите обаче започват да си личат едва след няколко месеца. Не трябва да ви обезкуражава факта, че промяната не става толкова бързо, колкото на вас ви се иска.

Пропускане на закуска

Това е една от най-големите грешки, които правят хората в желанието си да отслабнат. Учените са установили, че тялото започва да складира мазнини, ако не получи храна за повече от 10 часа. Затова ако не закусвате тялото ви ще започне да трупа мазнини, с цел да избегне гладуване. Така допълнително сами ще затрудните процеса на отслабване.

Приемане на диетични напитки

Както нискомаслените храни не винаги са най-добрия избор при диета, така и приемането на диетични напитки също може да затрудни отслабването и дори да доведе до обратен ефект. Учените са установили, че при хората, консумиращи диетични напитки има 70% по-голям риск за увеличаване на размера на талията. Смята се, че този ефект на диетичните напитки се дължи на изкуствените подсладители, които се съдържат в тях.

Прекалено ограничаване на приеманата храна

Както приемането на прекалено много храна задължително би довело до покачване на теглото, така и прекалено ограничения прием на храна е също грешка. Вашето тяло ще започне да складира енергия и метаболизма ви ще се забави. Освен това учените са доказали, че хората, които се отказват от любимите си храни с цел да отслабнат, по-често не успяват да спазят диетичния си режим.

Отказване след първото затруднение

Много от нас се отказват от диетата, която са започнали още при първата малка спънка. Ако наистина сте сериозни в желанието си да отслабнете е важно да не се поддавате на трудностите да ви разколебаят. Това, че веднъж сте се поддали на изкушението да си хапнете от любимия си шоколад не значи, че пак ще го направите. Оставете миналото зад себе си и гледайте напред.