Начало / Отслабване / Как да спрете цигарите и да не качите килограми

Как да спрете цигарите и да не качите килограми

ян. 4, 2013

Спирането на цигарите увеличава риска от увеличаване на теглото и поради тази причина много пушачи не предприемат стъпката към отказване от вредния навик. Но този риск не трябва да ви спира, когато обмисляте да прекратите тютюнопушенето, защото това решение ще доведе до много положителни и здравословни резултати.

Цигарите подтискат апетита и когато ги спрете вашия апетит и метаболизъм ще се увеличат, което може да доведе до покачване на килограмите. Освен това прекратяването на пушенето ще доведе до подобряване и на вашето обоняние, което допълнително ще увеличи вашето желание за похапване. Затова може би най-добре би било да започнете редовни тренировки, докато постепенно отказвате цигарите. Така освен, че ще водите здравословен начин на живот ще се предпазите и от свързаните с цигарите рак на белия дроб и емфизем.

Някои полезни стъпки при отказването на цигарите:

– Останете позитивни. Не забравяйте защо искате да откажете цигарите и си припомняйте как те вредят на  вашето здраве.

– Тренирайте редовно. Упражненията, когато отказвате цигарите са решаващи за това да не качите нежелани килограми. Важно е да се разхождате всекидневно, дори и само за 15 минути. Тренировките ще ви помогнат и да преодолеете по-лесно симптомите на отказване като главоболие, изпотяване, възпалено гърло.

– Правилния хранителен режим е също много важен. Опитвайте се да се храните в точно определени часове и избягвайте похапванията между основните хранения. Ако все пак се чувствате прекалено гладни може да приемете свежи плодове, моркови, обезмаслено кисело мляко. Намалете количеството на месото и тестените изделия. Избягвайте сладкишите и алкохолните напитки, тъй като те са особено богати на калории. Ако сте диабетици може да се консултирате с лекар преди да съставите менюто си.

– Намерете си хоби. Важно е да се опитвате да се занимавате с нещо през повечето време, за да не изпитвате нужда от цигарите и навика да имате цигара в ръката си. Може да редите пъзели, да решавате кръстословици, да плетете или нещо друго което ви е интересно.

– Награждавайте се. Използвайте парите, които сте спестили от цигари, за да си направите някакъв малък подарък, с който да отпразнувате вашия напредък.

За да спрете цигарите и да успеете да поддържате теглото си в норма е важно да бъдете мотивирани и максимално фокусирани. Непрекъснато си повтаряйте ползите за вашето здраве от този избор и обръщайте внимание на положителните промени в тялото ви с времето.