Начало / Психично здраве / Разстройства на личността – видове

Разстройства на личността – видове

ян. 4, 2018

разстройства на личността

Всеки от нас има своя уникална личност, която го различава от останалите хора. Тя е сбор от отличителни черти, които сме развили през живота си и които ни правят различни. При различните разстройства на личността тези характеристики и поведението на хората се различават от социално приетите норми и са съпроводени с дискомфорт както за пациентите, така и за техните близки.

Какви видове разстройства на личността има?

Ето някои по-често срещани:

Параноидно разстройство

При това личностно разстройство пациентите изпитват силен страх и много трудно се доверяват на непознати, а дори и на най-близките си. Те вярват, че останалите хора искат да им навредят и да се възползват от тях. Пациентите с параноидно разстройство имат силно развито чувство за лични права и много трудно създават връзки с останалите хора.

Шизоидно разстройство

Пациентите с този тип разстройство обичат по-често да са сами, да се фокусират върху вътрешният си свят и да фантазират. Те не се интересуват от изграждане на отношения с останалите хора и изглеждат струдени и лишени от емоционалност.

Антисоциално разстройство

Антисоциалното личностно разстройство се характеризира с дълготрайно незачитане на правата на останалите хора. Това включва лъжи, кражби и манилулации, за които пациентите не изпитват вина. Те често се поставят в рискови ситуации без да помислят за последствията и в резултат на това имат проблеми и с властите.

Гранично личностно разстройство

При това разстройство пациентите губят представа за собствената си личност и често се чувстват нещастни и се страхуват да не бъдат изоставени от близките си. Поради тази причина те често имат проблеми в отношенията си с останалите.  Емоциите им могат да преминават рязко от една в друга крайност.

Хистрионно разстройство

Хората с хистрионно разстройство имат склонността да се държат по крайно драматичен начин в желанието си да привлекат внимание. Те често биват определяни като „кралици на драмата“ и са готови да направят всичко, за да бъдат в центъра на вниманието. Освен това те непрекъснато търсят одобрение и похвала и са много чувствителни към критики и отхвърляне.

Нарцистично разстройство

Нарцисистите имат силно развито чувство за лична значимост и вярват, че те са особено специални и към тях трябва да се отнасят като към такива. Често те имат изкривена представа за своите таланти и възможности. Поради тази причина пациентите с такова разстройство неглижират способностите на останалите и това разбира се води до най-различни конфликти.

Зависимо личностно разстройство

Името на това разстройство говори само за себе си. Пациентите са изключително зависими от своите близки и имат нужда някой да се грижи за тях. Те трудно взимат решения сами и имат нужда от подкрепата и съветите на останалите.

Обсесивно компулсивно разстройство

Хората с обсесивно-компулсивно разстройство имат силно развито чувство на перфекционизъм и изпитват нужда нещата да се случват така както те очакват. В домът им всичко е подредено според техните изисквания и всяка една промяна в подредбата за тях е свързана със силен дискомфорт. Високите им стандарти много често пречат и на личните им отношения.

Прочетете за:
Психопат – характерни черти на психопатите