Диспепсията представлява състояние на нарушено храносмилане, което се дължи на заболявания на стомашно-чревния тракт. Характеризира се със смутена моторика и евакуация на стомашното съдържимо или дисрегулация в секрецията на стомашен сок.
Диспепсията е изключително често срещано оплакване във връзка с натовареното, изпълнено със стрес ежедневие и небалансирания хранителен режим на съвременния човек. Клиничната симптоматика е твърде разнообразна:
- тежест
- гадене, повръщане
- коликообразни болки
- метеоризъм
- киселини
- тежест в стомаха
- парене зад гръдната кост
- загуба на апетит
- диария или запек
- главоболие
- лош вкус в устата
- обложен език
- бърза загуба на тегло.
Видове диспепсия:
Органична – причинена от заболяване на стомашно-чревния тракт.
Функционална – идиопатична, не се установяват обективни причини за състоянието.
Причини за диспепсия (нарушено храносмилане):
- Преяждане, което затруднява работата на гастро-интестиналния тракт
- Някои храни в диетата – зеле, бобови култури, лук, пържени и пикантни храни, газирани напитки
- Тютюнопушене
- Алкохол
- Психо-емоционален и физически стрес за организма
- Гастрит
- Спазъм на хванопровода
- ГЕРБ
- Язва на стомаха или дванадесетопръстника
- Рак на стомаха
- Повишена стомашна киселинност
- Прием на някои медикаменти – антибиотици, НСПВС, естрогени
- Инфекция с H. pylori
- Панкреатит
- Жлъчни камъни
- Жиардиаза (ламблиоза).