Начало / Женско здраве / Вагинална сухота – какви са причините

Вагинална сухота – какви са причините

авг. 18, 2016

вагинална сухота

Вагиналната сухота е смущаващо и болезнено състояние, което обикновено се наблюдава след менопауза. Причината за сухотата на влагалището най-често е намаляването на нивата на женския полов хормон естроген. Вагиналната сухота може да се наблюдава и при редица други състояния. Може да ви се струва като нещо незначително, но липсата на нормално овлажняване на лигавицата на вагината може да причини значителен дискомфорт при сексуални контакти.

Какви са причините за сухо влагалище?

Менопауза

По време на менопауза има естествено снижение на нивата на женския полов хормон естроген. Естрогенът е хормон, който поддържа тъканите на вагината здрави и спомага за тяхното естествено овлажняване и еластичност. Когато нивата на естрогена спаднат логично стените на вагината изтъняват и не се произвежда достатъчно секрет за овлажняване.

Количеството на естрогена освен по време на менопауза е снижено и в периода на раждането и докато жената кърми. При жените пушачки също се наблюдава снижение на нивата на този хормон, поради вредното действие на тютюневия дим. При някои заболявания на имунната система също се нарушава продукцията на естроген и може да се стигне до вагинална сухота.

Медикаменти

Използването на някои медикаменти също може да причини вагинална сухота. Такива са лекарствата, използвани за лечение на настинка и алергии. Медикаментите, които се прилагат при химиотерапия за справяне с различни ракови образувания също водят до сухота на всички лигавици, включително и на тази на вагината.

Други причини

Има някои допълнителни, по-рядко срещани причини за сухота на вагиналната лигавица. Ако използвате ароматизиран интимен гел, ароматизантите, които се съдържат в него могат да нарушат нормалния химичен баланс на лигавицата и да причинят нейното изсушаване и възпаление.

Как може да се справите с проблема?

Има някои естествени методи, с помощта на които да овладеете изсушаването на вагиналната лигавица. Ето и какво може да ви помогне в тази насока:

  • Лубрикантите, които са на водна основа помагат за овлажняването на лигавицата на вагината. Жените, страдащи от този проблем могат да използват лубриканти по време на сексуален контакт, за да облекчат дискомфорта.
  • За да се овлажни лигавицата на вагината при сексуален контакт, жените имат нужда от стимулация. Любовната игра преди секс може да помогне за решаването на проблема.
  • Някои проучвания, проведени наскоро сочат, че продуктите съдържащи соя имат субстанции, с действие подобно на естрогена и тяхната консумация може би е подходяща за жени, страдащи от изсушаване на вагиналната лигавица.