Начало / Актуални теми / Какво представлява алергията към никел?

Какво представлява алергията към никел?

юни 3, 2016

никел

Алергията към никел е най-често срещаната причина за алергичен контактен дерматит – сърбящ обрив, който настъпва когато кожата ви влезе в контакт с най-често безвредна субстанция, която обаче се явява дразнител за нея.

Никеловата алергия се проявява при носене на бижута. Но никел може да се намери и в редица други предмети, които използваме ежедневно, като монети, ципове, рамки на очила, телефони.

Какви са причините?

При контакт на кожата с никел настъпва алергична реакция, целта на която е тялото да се предпази от вредни субстанции. Веднъж след като вашето тяло е изградило реакция спрямо някакъв елемент, в случая никела, имунната система винаги ще бъде чувствителна към него. Това означава, че всеки път, когато кожата влезе в контакт с никел имунната система ще реагира и ще настъпи алергична реакция.

Чувствителността на имунната система към никела може да се развие още след първия контакт с този елемент или след множествена дълготрайна експозиция. Причините за настъпване на никелова алергия все още не са напълно уточнени, но учените смятат, че чувствителността към никела в някои случаи може да бъде наследствена.

Какви са симптомите?

Ако страдате от алергия към никел и влезете в контакт с предмет, в който се съдържа този елемент 12 до 48 часа след експозицията ще настъпи алергична реакция под формата на контактен дерматит. По-честите оплаквания на пациентите с контактен дерматит са:

  • поява на кожен, силно сърбящ обрив
  • зачервяване на кожата
  • поява на сухи петна по кожата, които наподобяват на изгорена кожа
  • образуване на кожни мехури, пълни с бистра течност.

Как се диагностицира никеловата алергия?

Вашият лекуващ лекар ще диагностицира алергията ви към никел на база на вида на кожния обрив и анамнезата за контакт с предмет, съдържащ никел. Ако причината за обрива не е уточнена и не знаете, че страдате от такъв вид алергия, тогава може да се направи кожно тестване с различни алергени, включително и никел. Мястото от кожата, което е обработено с малко количество никел ще се възпали и зачерви и така лекарят ще познае, че именно този елемент е причина за алергичната реакция при вас.

Какво е лечението?

Няма специфично лечение за никеловата алергия. Веднъж след като развиете чувствителност към този елемент ще развивате обрив след всеки контакт с него. При настъпване на алергична реакция могат да се приложат някои медикаменти за овладяване на симптомите, като например:

  • кортикостероидни кремове
  • орални кортикостероиди, като преднизолон, ако обривът е по-тежък
  • орални антихистамини за облекчаване на сърбежа.