Начало Актуални теми Скърцане със зъби (бруксизъм) – причини

Скърцане със зъби (бруксизъм) – причини

бруксизъм
бруксизъм

Бруксизмът е състояние, при което хората скърцат със зъби или прекалено силно стискат челюстта си. Когато това се случва от време на време не води до някакви последствия, но ако го правите постоянно има вероятност зъбите ви да се увредят и да възникнат други орални проблеми.

Каква е причината за бруксизъм?

По-често бруксизмът се среща при хора подложени на силен стрес. Много често скърцането със зъби се засилва през нощта по време на сън и може да се дължи на нарушение на цикъла на съня или медицинско разстройство, като сънна апнея например. При някои хора бруксизмът се дължи на неправилна захапка или счупен или увреден зъб. Има случаи и в които бруксизмът се среща в будно състояние. Стискането на челюстта и скърцането със зъби може да бъдат механизъм за справяне със стреса и ситуации, водещи до тревожност.

Тъй като по-често скърцането със зъби се появява нощем хората, които страдат от бруксизъм не знаят, че страдат от това състояние, докато някой техен близък не забележи тази особеност и не им каже. Друг начин, по който може да се досетите, че може да скърцате със зъби нощем е ако след сън се събуждате с главоболие или с болки в челюстта.

Рискови фактори за бруксизъм

Някои от следните фактори увеличават риска от бруксизъм:

  • Стрес – повишените нива на стрес и тревожност могат да доведат до скърцане със зъби.
  • Възраст – бруксизмът е по-често срещан при малки деца и с навлизането в зряла възраст постепенно изчезва.
  • Тип личност – хората, които са по-склонни към агресия или са хиперактивни по-често страдат от бруксизъм.
  • Прием на медикаменти – скърцането със зъби може да бъде страничен ефект от приема на някои медикаменти, като антидепресанти.
  • Фамилна анамнеза – това състояние понякога се среща сред някои фамилии и ако член от семейството ви е диагностициран с него има вероятност и при вас то да се прояви.

Защо е вреден бруксизмът?

Когато скърцането със зъби се повтаря регулярно това може да доведе до увреждане на челюстта или до загуба на зъб. Ако състоянието не се овладее навреме и не се предприемат мерки износването на зъбите от постоянното скърцане и стискане на челюстта може да стане причина за ранна нужда от протези например.

Как може да се справите с проблема?

Към настоящия момент са налични няколко различни метода за лечение на бруксизъм, въпреки че все още няма натрупани достатъчно данни кой е най-подходящият и ефективният от тях.

Ако стоматологът ви прецени, че при вас скърцането със зъби се дължи на нарушение на съня или сънна апнея може да ви насочи към специалист, който да проведе специализирано изследване за потвърждаване или отхвърляне на подобна причина.

Ако пък се предполагат някакви евентуални психични причини, като силна тревожност например може да се наложи консултация с психолог и при нужда психологична помощ за овладяване на тревожността.

Стоматологът, който следи състоянието на вашите зъби може да изработи или да ви препоръча шини за предпазване на зъбите, които да носите по време на сън и които да пазят зъбите ви от износване. Ако зъбите вече са силно износени от скърцането може да се наложат процедури за възстановяване на тяхната структура и коригиране на захапката.