Начало / Актуални теми / Болка в челюстта – причини

Болка в челюстта – причини

ное. 23, 2020

болка в челюстта

Болката в челюстта е често срещан симптом. В повечето случаи се дължи на нещо толкова често като зъбобол, но може да бъде признак и на много сериозно състояние като миокарден инфаркт.

Болката в областта на долната челюст засяга способността на човек да се храни и да говори и често води до изтощение на пациента.

Какви са причините за болка в челюстта?

Причините за болка в челюстта са много разнообазни, от зъбобол до проблеми с кръвоносните съдове, нервите, както и със самата челюст.

Ето някои от по-честите причини за болка в челюстта:

Увреждане на темпоромандибуларната става

Долната челюст, наричана още мандибула, се свързва със слепоочната кост на черепа чрез двойка стави, известни като темпоромандибуларни стави. Тези стави са точно пред ушите и позволяват отварянето и затварянето на устата, изместването на долната челюст наляво и надясно, напред и назад.

Множество фактори могат да доведат до увреждане на темпоромандибуларната става, например:

 • артрит на ставата – остеоартрит, ревматоиден артрит, псориатичен артрит
 • удар в лицето и увреждане на ставата
 • изкълчване на темпоромандибуларната става
 • възпаление на мускулите, които контролират движението на челюстта
 • скърцане със зъби (бруксизъм)
 • неволно стискане на челюстта поради стрес, безпокойство.

При увреждане на темпоромандибуларната става, освен болка в челюстта болните могат да се оплакват и от болка в ухото, шум в ухото, щракане при отваряне на устата, затруднено отваряне или затваряне на устата.

Травма в областта на долната челюст

Удар в областта на долната челюст може да причини поява на оток, посиняване, избиване на зъби и дори фрактура на костта, което се съпровожда от силна болка.

Стоматологична процедура или операция също може да причини болка в областа на челюстта, тъй като е необходимо време за възстановяване.

Проблеми със зъбите

Едностранната болка в областта на долната челюст често се свързва с проблеми със зъбите, например кариес или абсцес на зъба, поникване на мъдрец, възпаление на венеца и др.

Ако дентален проблем е причина за болка в челюстта, то може да се наблюдават и допълнителни симптоми като: чувствителни зъби, болка при дъвчене, лош дъх, сухота в устата и др.

Тригеминална невралгия

Увреждането на троичния нерв (n. trigeminus) и по-специално на разклонението, което инервира долната челюст – n. mandibularis е причина за поява на стрелкаща болка в областта на долната челюст.

Притискане и раздразване на тригеминалния нерв може да настъпи в резултат от: хрпес зостер (постхерпетичноа невралгия), аневризма, съдова малформация, черепно-мозъчна травма, тумори. Често причината за увреждането на тригеминалния нерв остава неизвестна и тогава се говори за идиопатична тригеминална невралгия.

Болката в областта на долната челюст е много силна, има стрелкащ характер, продължава от секунди до няколко минути и се повтаря многократно.

Темпорален артериит

При темпорален артериит най-често е налице възпаление на темпоралните артерии. Развиват се следните симптоми: главоболие в областта на слепоочието, болка в челюстта при дъвчене, двойно виждане, замъглено зрение и др.

Миокарден инфаркт

Болката зад гръдната кост при миокарден инфаркт може да се разпространи към лявото рамо, гърба, врата, долната челюст. Тази болка продължава повече от 30 минути и се съпровожда от изпотяване, гадене, повръщане, страх и др.

Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие протича с болка от едната страна на главата. Обикновено се засяга областта около очите и слепоочието, но болката може да се разпространи и към челюстта. Пристъпите на болка продължават от 15 минути до 2 часа.

Други причини за болка в челюстта са:

 • остеомиелит на долната челюст
 • тумори и кисти на долната челюст или на меките тъкани в устната кухина
 • заболявания на паротидната жлеза (околоушната жлеза) – заушка
 • фибромиалгия
 • синузит
 • ушна инфекция
 • тетанус.