Начало / Красота и здраве / Кои са по-честите причини за подуване на лицето?

Кои са по-честите причини за подуване на лицето?

фев. 25, 2015

Подуването на лицето представлява разтягане на тъканите на лицето, поради натрупването на течности или възпаление в тази област. Подуването може да бъде във всяка една част от лицето, най-често отичат устните, бузите и клепачите. Отокът може да се разпространи и към шията.

Множество заболявания и медицински състояние могат да доведат до подуване на лицето. В зависимост от причината отокът може да се задържи за кратък период от време, като например при алергична реакция. Оток на лицето, който се развива в продължение на по-дълъг период и се съпътства от допълнителни оплаквания може да бъде признак на инфекция или синуит например.

По-честите причини за подуване на лицето са:

  • Алергична реакция

Това състояние се определя като реакция на имунната система към определени субстанции, наречени алергени. Така например, вие може да развиете алергична реакция при експозиция на полени или домашен прах. Някои хора са алергични към определени храни, химикали, медикаменти или животни. Алергичната реакция може да варира от лека до много тежка и животозастрашаваща. Освен подуване на лицето може да се наблюдава сърбеж, хрема, проблеми с дишането, диария и кожен обрив.

  • Анафилаксия

Това е най-тежката форма на алергична реакция на организма, която може да има фатален изход. Състоянието е известно, още като алергичен шок, може да се развие за минути и е спешно състояние. В повечето случаи анафилаксията се причинява от алергии към храни или медикаменти като пеницилин и аспирин.

  • Целулит

Целулитът е кожна инфекция, която се причинява от бактерии. Състоянието се характеризира с много бързо подуване на лицето. Други оплаквания на пациентите са зачервяване на кожата, затопляне и болезненост в областта на лицето. Най-често целулитът се развива при разкъсване на повърхността на кожата и навлизане на бактерии под кожата. Когато има навлизане на бактерии в областта около клепачите се получава изразен оток в тази област.

  • Конюнктивит

Конюнктивитът е възпаление или инфекция на мембраните, покриващи клепачите. Най-честият причинител на това заболяване е вирусната инфекция, която може да се предава от човек на човек, при контакт със замърсени с вируса предмети. Пациентите се оплакват от силно зачервяване, сърбеж и сълзене на очите, замъглено зрение и оток на клепачите.

Ангиоедемът представлява тежък подкожен оток в областта на лицето и крайниците. Други симптоми на състоянието са стомашни болки и затруднено дишане. Точната причина за развитието на ангиоедема е все още неясна, но се смята, че той се дължи на алергична реакция на организма.

  • Заушка

Това е вирусна инфекция, която се характеризира с подуване на лимфните възли в областта на шията. Подуването от едната или от двете страни на шията точно под и около ушите е характерен признак на заушката. Пациентите могат да се оплакват още и от болка в областта на слюнчените жлези, умора, повишаване на температурата и загуба на апетит.

Други причини за подуване на лицето са: абсцес на зъба, хипотиреоидизъм, затлъстяване, синдром на Кушинг, сърдечна или бъбречна недостатъчност, прееклампсия, травми на лицето и др.