Начало / Актуални теми / Какво трябва да знаем за алергията към домашни любимци?

Какво трябва да знаем за алергията към домашни любимци?

юли 19, 2014

Алергията към домашни любимци, представлява реакция на организма към протеини, които се намират по повърхността на козината на животните, тяхната слюнка и урина. По-честите симптоми на пациентите са кихане, сърбеж и отделяне на воднист секрет от носа.

Всяко животно с козина може да предизвика алергия, но най-често тя се асоциира с котки, кучета, гризачи и коне. Ако страдате от алергия най-добрият начин за предпазване е да избягвате контакт с домашни любимци, колкото е възможно.

Какви са точните причини за алергията към домашни любимци?

Алергичните реакции се развиват тогава, когато имунната система на организма реагира на чужда субстанция, като например полен, плесен или косми от животни. Имунната система произвежда белтъци известни като антитела, чиято функция е да ни предпазва от нежелани субстанции и организми, които могат да влошат здравето ни. Когато страдате от алергия вашето тяло изработва антитела към специфични алергени, които спомагат за по-бързо разпознаване на потенциалната опасност. Когато сте в контакт с алергена, в случая например с косми от котка или куче вашият организъм ги разпознава като опасни и като защитна реакция активира противовъзпалителна реакция в дихателните пътища основно.

Какви са симптомите при алергия?

Симптомите при алергия са свързани основно с възпалителната реакция, която се развива в дихателните пътища, в отговор на въздействието на алергена. По-честите оплаквания на пациентите са:

 • често кихане
 • изтичане на воднист секрет от носа
 • зачервяване и сълзене на очите
 • кашлица
 • сърбеж в носа
 • болезненост в областта на лицето
 • запушване на носа.

Ако вашата алергия към домашни животни се влоши или не я лекувате адекватно, тя може да доведе до развитие на астма. Тогава оплакванията на пациентите се допълват от следните симптоми:

 • затруднено дишане
 • стягане в областта на гърдите
 • свистене на гърдите при издишване
 • нарушен сън, поради затрудненото дишане.

Как се поставя диагнозата?

Вашият лекар може да подозира диагнозата спрямо вашите оплаквания, но е нужно да бъдат извършени някои допълнителни изследвания за прецизиране на диагнозата.

Кожен алергичен тест

С това изследване може да се установи точно към какво е алергичен пациентът. При изследването на повърхността на кожата в областта на предмишницата на пациента се администрират съвсем малки количества от пречистени алергени, включително и животински протеини. Кожата се наблюдава в продължение на 15 минути за търсене на алергична реакция. Ако сте алергични към домашни любимци например на мястото където са администрирани животинските протеини ще се появи зачервяване и малка подутина.

Какво е лечението?

За облекчаване симптомите на пациентите се използват следните медикаменти:

Антихистамини – те водят до намаляване на сърбежа и секретите от носа. По-често изписваните антихистамини са Зиртек и Кларитин например.

Кортикостероиди – тези медикаменти спомагат за намаляване на възпалението и подобряват контрола на заболяването. Налични са под формата на назални спрейове и таблетки.

Прочетете за:
С какви болести може да се заразите от домашните си любимци