Начало / Актуални теми / Кръв в изпражненията – причини

Кръв в изпражненията – причини

фев. 26, 2014

кръв в изпражненията

Откриването на кръв в изпражненията може да бъде много плашещо. В някои случаи това може да бъде признак на сериозно заболяване. Много хора от страх игнорират този симптом и търсят помощ късно, което в повечето случаи е грешка.

Като цяло наличието на кръв в изпражненията означава, че някъде по хода на дебелото черво има някакъв източник на кървене. Цветът на кръвта може да служи като индикатор къде точно се намира кървенето. Ако кръвта е светла и изглежда „свежа“ това означава, че кървенето е някъде в крайните отдели на дебелото черво или от ректума. Ако кръвта е кафеникава и тъмна на цвят кървенето е в по-отделечени отдели. В други случаи кръвта в изпражненията може да не е видима и да се открие само при микроскопско изследване.

Кои са най-честите причини за кръв в изпражненията?

Кръв във фекалиите може да се наблюдава при:

Хемороиди

Хемороидите представляват раздуване на венозни съдове в областта на ануса или долния отдел на ректума. В някои случаи раздуването на вените може да стане значително и те да се напълнят с абнормно количество кръв. Малките хемороиди обикновено са безболезнени. Най-честият симптом при това състояние е кървенето след използването на тоалетната. По-големите хемороди могат да доведат и до сърбеж и възпаление в областта на ануса.

Анална фисура

Аналната фисура е малко разкъсване на кожата в областта на ануса. Тя обикновено се дължи на преминаване на по-твърди изпражнения, които водят до разкъсване на лигавицата. Това състояние често е доста болезнено, защото лигавицата на ануса е много чувствителна. Кръвта при аналната фисура е ясна, изтича на капки и не е много като количество.

Дивертикул

Дивертикулът е малко торбовидно разширение, което най-често се развива в областта на дебелото черво. В много случаи има образуване на няколко дивертикула едновременно. Дивертикулът може да кърви от време на време, като кървенето често е обилно и безболезнено, поради разкъсване на кръвоносен съд в стената на торбовидното разширение.

Полип

Дебелочревният полип е малко образувание, което се оформя в стената на дебелото черво или ректума. По-характерен е за напредналата възраст. Близо всеки 1 на 4 души на възраст над 50 години има поне един дебелочревен полип. Тези образувания са доброкачествени и обикновено не водят до сериозни усложнения.

Болест на Крон

Това е състояние, което се характеризира най-общо с възпаление на стомашно-чревния тракт. Болестта на Крон протича с обостряния на симптомите от време на време. По-честите оплаквания на пациентите с това заболяване са: кървава диария, коремна болка и общо неразположение.

Рак на дебелото черво

Този вид рак е характерен за по-възрастните хора, но в някои случаи може и хора в по-млада възраст да бъдат засегнати. Ректалното кървене е чест симптом, като в началните стадии то не е видимо Има обаче други симптоми, които могат да насочат към това заболяване, преди кървенето да е станало видимо. Такива симптоми са анемия, отслабване на тегло, диария или запек.

Прочетете за:
Черни изпражнения