Начало / Актуални теми / Изправената работна поза помага на сърцето

Изправената работна поза помага на сърцето

авг. 3, 2015

Днес прекарваме голяма част от ежедневието си в седнало положение. Оказва се, че дори малка промяна в заседналия начин на живот, който водим може да има голямо въздействие върху здравето ни.

Проучване, публикувано в European Heart Journal показва, че ако заменим част от времето, което прекарваме в седнало положение със стоене прав може да подобрим нивата на холестерол, триглицериди и глюкоза в кръвта си.

Австралийски учени са проследили физическата активност на близо 800 мъже и жени на възраст между 36 и 80 години за период от 7 дни. Те са изчислили колко време всеки участник е прекарал в седнало, легнало и изправено положение, а също и колко време са ходели или са бягали.

От всички участници в проучването са били взети кръвни проби, измерени са били ръста, теглото, обиколката на талията и кръвното налягане.

Авторите на проучването са установили, че хората, които са прекарали повече време в изправено положение, а не седнали са имали по-ниски нива на липиди и глюкоза в кръвта. А тези, които са заменили стоенето седнал с ходене са имали по-нисък индекс на телесна маса и по-малка обиколка на талията.

Резултатите от това проучване дават важно доказателство, че стоенето прав намалява сърдечно-съдовите рискови фактори и се отразява благоприятно на сърцето, за разлика от седящата поза.

Според специалистите битката със заседналия начин на живот не може да бъде спечелена само чрез промотиране на редовното спортуване. Човек, който се движи на работното си място за 2 часа, стои прав още 4 часа, извършва домакинска работа за още един час, ще изгори повече калории, отколкото ако бяга 60 минути, отбелязват учените.