Начало / Актуални теми / Бактерии в урината (бактериурия)

Бактерии в урината (бактериурия)

ян. 2, 2024

бактерии в урината

Наличието на бактерии в урината се нарича бактериурия. Нормално урината е стерилна. При около 10 % от здравите хора обаче се установяват бактерии в урината в резултат на нормално съществуващата микрофлора в предната уретра.

Приема се, че когато в 1 ml урина се съдържат 100 000 и повече микроорганизми, тогава се говори за наличие на инфекциозен възпалителен процес в пикочополовата система. Количество до 1000 бактерии в 1 ml (103 CFU/mL) не говори за уроинфекция, а за случайно попаднали микроорганизми.

Понякога в урината може да се установят бактерии в сигнификантни стойности (над 104 – 105 CFU/mL), но да няма признаци на възпаление на пикочните пътища. В тези случаи се говори за безсимптомна бактериурия.

По-висок риск от поява на безсимптомна бактериурия се наблюдава при: жени в менопауза, бременни жени, при извършване на урологични манипулации с лечебна или диагностична цел, при хора с обструкция на пикочните пътища (стеснения), имунен дефицит и др.

Какви са причините за поява на бактериурия?

Инфекциозни заболявания в пикочополовата ситема

Бактериите попадат в урината от възпалителни огнища в пикочополовите пътища. В урината има изобилие от бактерии и гной. Най-често се среща при баналните инфекции: пиелонефрит, цистит, простатит, уретрит.

Инфекциозни заболявания извън пикочополовата система

Бактериурия може да възникне при инфекциозно заболяване извън отделителната система, при което бактериите проникват в кръвния ток и оттам през бъбреците попадат в пикочните пътища и се отделят в урината.

Кои са най-честите видове бактерии в урината?

Микроорганизмите, които най-често причиняват уроинфекции и бактериурия са:

  • Ешерихия коли (Esherichia coli)

Освен, че е нормален обитател на крайните отдели на чревния тракт, Ешерихия коли е и най-честият причинител на уроинфекции.

  • бактерии от род Протеус

Proteus vulgaris, P. mirabilis, P. morgani, P. rettgeri са чести причинители на уроинфекции. Болестотворните им свойства в голяма степен се дължат на ензима уреаза, чрез който алкализират урината. Затова всички Протеус-инфекции трябва да се лекуват и чрез подкисляване на урината. Често бактерии от тази група се откриват в препуциума, особено при фимоза.

  • група KES (Klebsiella, Enterobacter, Serratia)

Всички бактерии от групата KES са Грам-отрицателни и продуцират ензима уреаза. Причинените от тях уроинфекции най-често са вторични и вътреболнични.

  • Псевдомонас аеругиноза (Pseudomonas aeruginosa)

Псевдомонас аеругиноза е Грам-отрицателен бактерий. Той е един от най-силно резистентните бактерии. Уроинфекциите, които причинява често са вътреболнични и се развиват след манипулации, като катетеризация, цистоскопия, бужиране, трансуретрална резекция и др.

  • Стафилококи – S. aureus, S. epidermides, S. saprophyticus причиняват гнойни пиелонефрити, орхиепидидимити, цистити
  • Стрептококи – стрептококите от група А и група В по-рядко могат да причинят инфекции на пикочните пътища
  • Гонококи – причиняват уретрит, простатит, епидидимит
  • Микоплазми – M. hominis. M. genitalium, Ureaplasma urealyticum причиняват пиелонефрит, уретрит, простатит
  • Хламидии – C. trachomatis причинява уретрити.

Рядко след бактериемия (наличие на бактерии в кръвта) в урината може да се открият: Haemophilus influenzae, Salmonella, Aeromonas и др.

Съществуват редица методи за доказване на бактерии в урината, като най-често се прави урокултура – посявка на урина върху хранителна среда.

Изолирането на бактерии в урината на пациента задължава да се търси щателно причината за нея. Лечението трябва да бъде насочено към ликвидиране на причината за възникването й.

Прочетете за:
Безсимптомна бактериурия
Урокултура