Начало / Актуални теми / Безсимптомна бактериурия (асимптомна бактериурия)

Безсимптомна бактериурия (асимптомна бактериурия)

ян. 7, 2020

безсимптомна бактериурия

Безсимптомна бактериурия е налице, когато в урината се установяват бактерии в сигнификантни стойности (микробно число над 104 – 105 CFU/mL), при липса на клинични и лабораторни признаци за възпалителен процес на отделителната система. Открива се случайно, при профилактично микробиологично изследване на урина (урокултура). Резултатът обаче задължително трябва да се потвърди трикратно.

Асимптомна бактериурия се установява по-често при здрави жени, особено при бременни жени, както и при жени с диабет или гинекологично заболяване.

Какви са причините за безсимптомна бактериурия?

Причината за поява на безсимптомна бактериурия не е известна. Най-честите бактери, които се установяват са Ешерихия коли, Протеус, Клебсиела.

Фактори, които повишават вероятността от поява на безсимптомна бактериурия са:

  • обструкция на пикочните пътища – наличие на безимптомна уролитиаза, стеснения, дивертикули на долните пикочни пътища, цистоцеле
  • фекално замърсяване на перинеума
  • диабет
  • имунен дефицит
  • урологични процедури (напр. катетеризация на пикочния мехур)
  • урологични операции.

Какви рискове има при безсимптомна бактериурия?

Повечето пациенти с безсимптомна бактериурия никога не развиват симптоматични инфекции на пикочните пътища. Обикновено при тях бактериурията изчезва спонтанно до 1 година след установяването ѝ. Възможно е обаче да се развие инфекция на долните пикочни пътища, рядко остър пиелонефрит. Понякога след излекуване може да се появи късен рецидив.

Асимптомната бактериурия при бременни жени е по-опасно състояние, тъй като крие риск от редица усложнения. Може да се развие пиелонефрит, по-рядко цистит. По-често при бременни жени с асимптомна бактериурия се наблюдават токсикози на бременността – повръщане, прееклампсия. Рядко може да настъпи преждевременно раждане. Ето защо задължително при бременни жени се прави профилактична урокултура.

Как се поставя диагнозата безсимптомна бактериурия?

Установяването на бактерии в урината става чрез микробиологично изследване на урината. Прави се посявка (урокултура) на средна порция първа сутрешна урина.

Диагнозата безсимптомната бактериурия се поставя при установяване на сигнификантна бактериурия в поне две изследвания и след изключване на всички възможни причини за вторична бактериурия.

Какво е лечението на безсимптомна бактериурия?

В повечето случаи на асимптомна бактериурия не се налага лечение. То обаче е задължително при бременни жени, както и при диабетици, при сърдечно болни, при имуносупресирани пациенти, при болни, на които предстои операция.

Провежда се антибиотичен курс, като се започва с еднократна доза и при липса на успех се провежда продължителен курс. При неуспех болните се наблюдават, като може да се приложи уроваксина и след 6 месеца, ако бактериурията персистира, може да се приложи същата схема.

За профилактика на рецидиви може да се направи ваксинотерапия, а при рискови пациенти е възможна продължителна супресивна профилактична терапия.

За превенция на асимптомна бактериурия се препоръчва пиене на повече вода и спазване на добра лична хигиена, за да се предотврати разпространението на чревни бактерии от ректума към пикочните пътища.