Начало / Актуални теми / Змийска отрова съдържа по-добра от морфина обезболяваща съставка

Змийска отрова съдържа по-добра от морфина обезболяваща съставка

окт. 4, 2012

Обезболяваща съставка, която има по-силно действие от морфина и по-малко странични ефекти от него са открили френски учени в смъртоносната отрова на черната мамба.

Черната мамба използва невротоксини, за да парализира и убива малки животни. Тя е една от най-бързите и опасни змии в Африка.

Учени от Института по молекулярна и клетъчна фармакология близо до Ница са изследвали отровата на 50 вида змии, преди да открият силната обезболяваща съставка в отровата на черната мамба.

Те са тествали обезболяващото средство на мишки и са установили, че има силен аналгетичен ефект както морфина, но няма повечето от неговите странични ефекти.

Морфинът премахва болката, но води до пристрастяване и причинява главоболие, повръщане, мускулни спазми и др. Според учените новото обезболяващо средство спира болката по напълно различен механизъм, който води и до по-малко странични ефекти.

Проучването е в начален етап и са необходими още много изследвания, за да се установи дали обезболяващата съставка ще има същият ефект и при човека.

Учените се надяват, че това откритие ще даде възможност за създаването на изцяло нов клас обезболяващи средства.

Проучването е публикувано в сп. Nature.