Меню

Обезболяваща съставка, която има по-силно действие от морфина и по-малко странични ефекти от него са открили френски учени в смъртоносната отрова на черната мамба.

Черната мамба използва невротоксини, за да парализира и убива малки животни. Тя е една от най-бързите и опасни змии в Африка.

Учени от Института по молекулярна и клетъчна фармакология близо до Ница са изследвали отровата на 50 вида змии, преди да открият силната обезболяваща съставка в отровата на черната мамба.

Те са тествали обезболяващото средство на мишки и са установили, че има силен аналгетичен ефект както морфина, но няма повечето от неговите странични ефекти.

Морфинът премахва болката, но води до пристрастяване и причинява главоболие, повръщане, мускулни спазми и др. Според учените новото обезболяващо средство спира болката по напълно различен механизъм, който води и до по-малко странични ефекти.

Проучването е в начален етап и са необходими още много изследвания, за да се установи дали обезболяващата съставка ще има същият ефект и при човека.

Учените се надяват, че това откритие ще даде възможност за създаването на изцяло нов клас обезболяващи средства.

Проучването е публикувано в сп. Nature.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!