Начало / Актуални теми / Урокултура – микробиологично изследване на урина

Урокултура – микробиологично изследване на урина

апр. 21, 2021

урокултура

Урокултура представлява микробиологично изследване на урина, чиято цел е откриване на болестотворни микроорганизми, водещи до инфекции на пикочните пътища.

Урокултура се назначава не само с цел откриване на даден причинител на инфекция, но и за избор на подходящо лечение и определяне на ефективността от провеждането му.

Резултати от изследването

Пробата може да бъде положителна или отрицателна. В урината по принцип не се откриват бактерии, за положителна се счита тази проба при която те са в количество повече от 103 CFU/mL или 1000 CFU/m (колонииобразуващи единици).

След вземането на урина, тя се поставя в подходящи условия за развитие на микроорганизмите. Ако не се наблюдава растеж на бактерии от взетата проба урина, означава, че посявките са стерилни и няма данни за уроинфекция.

Методи на събиране на урина:

Чрез използване на еднократен стерилен контейнер

Урината за урокултура се събира в еднократен стерилен контейнер. Използва се средната порция на първата сутрешна урина. Желателно е предварително да се направи тоалет на гениталиите с вода и сапун. Целта е да се избегнат фалшиво положителни проби от нормално съществуващи бактерии, които населяват кожата около перинеума, препуциума или влагалището.

Урината се събира внимателно без да се докосва вътрешната повърхност на контейнера или капачето, избягва се допирането на съда до гениталиите, за да се предотврати замърсяване на пробата. Урината трябва да бъде доставена в лабораторията до час след вземането й или да бъде съхранявана в хладилник до 24 часа.

Катетеризация

Урината се събира от вече поставен уретрален катетър в пикочния мехур и се осъществява евакуация на урината от него.

Супрапубична аспирация на урина

При невъзможност за извършване на катетеризация и за да се осигури вземане на урина, може да се приложи и пункция на пикочния мехур. Това е манипулация, която се извършва в асептична обстановка и се извършва винаги при пълен пикочен мехур.

В случай, че пациентът приема антибиотици, диуретици или е с менструация, е желателно да не се провежда изследването и да бъде отложено до подходящ момент.

Кога се изследва урокултура?

Заболявания, при които се налага изследване на урокултура са:

  • цистит
  • баланит
  • простатит
  • уретрит
  • пиелит
  • пиелонефрит
  • хиперплазия на простатата.

Най-често изолираните микроорганизми при изследване на урокултура са Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, Enterobacter, Morganella, Pseudomonas, Staphylococcus aureus, Staphylococcus saprophyticus, Streptococcus hemolitic B.

Автор: д-р Юлияна Георгиева

Прочетете за:
Изследване на урина – химически анализ
Изследване на урина – микроскопски анализ