Начало / Актуални теми / Синдром на раздразненото черво – причини, симптоми

Синдром на раздразненото черво – причини, симптоми

авг. 6, 2014

Синдромът на раздразненото черво е често срещано разстройство на стомашната дейност, което се дължи на увреждане на дебелото черво. Обикновено първите симптоми на заболяването се проявяват между 20 и 30 годишна възраст. Оплакванията са епизодични и след време отново се проявяват. Най-често симптомите се предизвикват в резултат на стрес и след консумация на определени храни.

Какви са причините за синдрома на раздразненото черво?

Не е ясно какво точно причинява развитието на синдрома на раздразненото черво. Много фактори обаче могат да предразположат пациентите към това заболяване. Стените на червата са покрити със слоеве мускулна тъкан, които им позволяват да се съкращават и отпускат ритмично, съответно с придвижването на поетата храна. Ако страдате от синдром на раздразненото черво съкращенията могат да бъдат по-продължителни и болезнени и това да стане причина за образуването на газове, диария или запек.

Най-често това заболяване се предизвиква от комбинацията от няколко фактора:

  • Определени храни – специалистите са забелязали, че симптомите на повечето пациенти със синдром на раздразненото черво се обострят при консумацията на определени храни, най-често шоколад, подправки, зеле, бобови храни, газирани напитки.
  • Стрес – напрежението на работното място и у дома влошава симптомите на пациентите със синдром на раздразненото черво.
  • Хормонален баланс – това заболяване е по-често при жените и затова учените смятат, че хормоналният баланс в организма на жената също може да оказва своето влияние. Те са забелязали, че симптомите се обострят в началото на менструалния цикъл.

Какви са симптомите?

Най-често срещаните оплаквания на пациентите с това заболяване са коремната болка и дискомфорт. Пациентите може още да съобщават за подуване на корема и повишено образуване на газове. Може да се наблюдават редуващи се периоди на запек и диария и да се открие слуз в изпражненията на пациентите.

Как се диагностицира заболяването?

Тъй като при синдрома на раздразненото черво има симптоми, характерни и за други заболявания, поставянето на диагнозата е процес на елиминиране на другите възможни заболявания. За улесняване на този процес учените са създали няколко диагностични критерии.

Според тези критерии в подкрепа на синдром на раздразненото черво са коремна болка или дискомфорт, които продължават повече от 3 дни всеки месец за период от три месеца, съпроводена с промяна в консистенцията и честотата на дефекациите.
Някои диагностични тестове, които могат да помогнат за диагностицирането на заболяването са колоноскопията и флексибилната сигмоидоскопия. Други лесни за изпълнение изследвания са взимането на кръв и изпражнения за изследване и търсене на промени.

Как се лекува заболяването?

Няма лечение за синдрома на раздразненото черво, но с приемът на определени медикаменти могат да бъдат овладяни оплакванията на пациентите и да бъде подобрено тяхното състояние. В повечето случаи може да успеете да овладеете своето заболяване, като се научите как да се справяте със стреса и как да се храните правилно и да избягвате храните, които предизвикват симптоми.

При наличие на коремни болки и крампи на пациентите могат да бъдат предписани спазмолитици. Ако при болните се наблюдава диария те могат да приемат антидиарийни медикаменти.

Синдромът на раздразненото черво е заболяване, което има много нехарактерно и трудно предвидимо протичане. С месеци пациентите могат да нямат никакви оплаквания и внезапно да се прояви нов епизод на заболяването. С адекватно лечение и сътрудничество от страна на пациента относно започване на здравословен начин на живот състоянието на болните може значително да се подобри.

Прочетете за:
Кои храни обострят симптомите при синдром на раздразненото черво