Начало / Актуални теми / Ген на стреса се свързва с повишен риск от инфаркт

Ген на стреса се свързва с повишен риск от инфаркт

дек. 19, 2013

Учените са открили, че около 1 на 10 пациента имат промяна в гена, свързан с податливостта на стрес и тази промяна в гена може да се свърже с повишен риск от смърт от инфаркт или сърдечни заболявания.

Учените смятат, че при пациентите със сърдечно заболяване и тази промяна в гена има 38% по-голям риск от инфаркт.

Проучването е проведено в Университета Дюк в Съединените щати. Учените са изследвали една единствена промяна в нашето ДНК, която се свързва с повишена чувствителност към стрес. Изследването е продължило седем години, през които пациентите с промяна в гена са били наблюдавани. В проучването са взели участие 6000 пациенти със сърдечни заболявания. От тях при  1 на 10 мъже и при 3% от жените се е установило, че имат промяна в гена, която се свързва с по-голяма податливост и по-трудно справяне в стресови ситуации. Учените са установили, че при пациентите, по-податливи на риск има 38% по-висок риск за инфаркт, сравнено с останалите, дори когато бъдат взети под внимание фактори като възраст, затлъстяване и тютюнопушене.

Поради тази причина, след установените факти, учените смятат, че техниките за справяне със стрес и медикаментите за лечение на стрес могат да намалят броя на смъртни случаи от инфаркт.

Според изследователите в бъдеще именно чрез генотипа на пациентите ще може да се определя риска от сърдечни заболявания. Това е първата стъпка към персонализираната медицина за сърдечно-съдови заболявания. Разпознаването на хората с генетични промени, които ги правят по-податливи на сърдечни заболявания може да помогне в разработването на превантивни мерки, които могат да доведат до намаляване на броя на смъртни случаи, в резултат на инфаркт.

Учените съветват хората да намерят начини за справяне със стреса и да не позволяват той да влияе на ежедневието им доколкото е възможно. Една добре балансирана диета и редовна физическа активност ще ви помогнат да се справяте по-успешно с ежедневните задачи.

Прочетете за:
Видове инфаркт на миокарда
Ензимни маркери при миокарден инфаркт