Начало / Актуални теми / Тромбофлебит – заболяване на вените.

Тромбофлебит – заболяване на вените.

фев. 4, 2014

мускулни крампи

Тромбофлебитът е заболяване, което се характеризира с възпаление на стените на вените и образуване в лумена им на кръвен съсирек (тромб). Най-често тромбофлебитът засяга вените на долните крайници, но в някои случаи може да се наблюдава и в областта на ръцете и шията.

Засегнатите вени могат да бъдат повърхностни, при което се развива повърхностен (суперфициален) тромбофлебит. В други случаи могат да бъдат засегнати по-дълбоко разположени вени, които са заобиколени от мускули, при което се говори за дълбока венозна тромбоза. Образуването на тромб в дълбоките вени крие сериозен риск за вашето здраве, защото тромба, който запушва вената може да се откъсне и да достигне до белодробната артерия – възниква белодробна емболия.

Какви са причините за тромбофлебит?

Причината за развитието на тромбофлебит е формирането на кръвен съсирек (тромб) в стената на вената. Образуването на тромби може да се дължи на най-различни причини, основно това са състояния, при които се нарушава правилната циркулация на кръвта в тялото. Дългото стоене седнал или дългото залежаване могат да станат причина за образуване на тромби в съдовете. Други състояния, които могат да предизвикат образуване на тромби и като резултат тромбофлебит са увреда на вените при трамва или наследствено заболяване, свързано с нарушение в кръвосъсирването.

Какви са симптомите на тромбофлебит?

При леките форми обикновено пациентите нямат сериозни оплаквания. Може да се забелязва леко зачервяване и повишена болезненост в областта на засегнатата вена. В редки случаи може да има леко покачване на телесната температура.
При повърхностният тромбофлебит по хода на засегнатата вена се установява болезнено уплътнение и зачервяване, върху което кожата е по-топла. Няма оток на крайника.
При засягане на дълбока вена се установява оток на крайника, болка, която се засилва в изправено положение, кожата е ливидна, студена.

Как се диагностицира тромбофлебитът?

За да постави диагнозата тромбофлебит вашият лекуващ лекар първо ще ви разпита какви са оплакванията, с които идвате при него, ще ви прегледа и ще извърши някои допълнителни тестове за доуточняване на диагнозата.

Чрез ултразвук могат да бъдат видени образувани в стените на вените тромби. Други по-специализирани изследвания, с които може да се придобие представа за състоянието на вашите вени са компютърната томография  и ядрено-магнитния резонанс.

Какво е лечението на тромбофлебита?

Ако се касае за повърхностен тромбофлебит може да не се налага сериозна терапия, а вашият лекуващ лекар ще ви посъветва да държите засегнатия крак на високо за по няколко часа дневно и да приемате нестероидни противовъзпалителни средства.

При дълбоката венозна тромбоза се налага да бъде избрана друга схема на лечение. Ще ви бъдат предписани тромболитични медикаменти, чиято цел е да разградят образувалия се тромб. Пример за такива медикаменти са Алтеплаза. Освен това може да носите стягащи чорапи, чиято цел е да подобрят оттичането на кръвта от крайниците и да ви предпазят от усложненията на тромбофлебита.

Ако медикаментозната терапия не доведе до успех може да се наложи хирургично премахване на образувания съсирек. След премахването на съсирека хирургът поставя малка тръбичка (стент), която да държи вената отворена и да пречи на последващото образуване на тромб.

Прочетете за:
Флеботромбоза (дълбока венозна тромбоза)
Болести на вените на долните крайници