Начало / Актуални теми / Болести на вените на долните крайници

Болести на вените на долните крайници

фев. 5, 2019

болести на вените на долните крайници

Заболяванията на вените на долните крайници обхващат промените в повърхностните и в дълбоките вени. Повърхностните вени (vena saphena magna и vena saphena parva) събират венозната кръв от кожата и подкожието на ходилата, подбедриците и бедрата. Дълбоките вени (тибиалните вени, задколянната вена и бедрената вена) са разположени сред мускулатурата и през тях тече 80-90 % от венозната кръв на долните крайници. Дълбоките и повърхностните вени са свързани чрез перфорантни вени.

Кои са най-честите болести на вените на долните крайници?

Вените на долните крайници могат да бъдат засегнати от следните патологични процеси:

Варикоза (варици)

Вариците са най-честото заболяване на вените. Представляват разширение, удължаване и нагъване на повърхностните вени. Варикозата може да бъде първична (без известна причина) и вторична – резултат от прекарана дълбока венозна тромбоза.

Фактори, които предразполагат развитието на варици са: наследственост, напреднала възраст, бременност, седяща или стояща работна поза, клапни малформации.

Затрудненото оттичане на венозната кръв води до венозен застой, повишаване на интравенозното налягане и разширяване на вените.

Различават се следните видове варици:

  • метловидни варици – наподобяват мрежа на паяк
  • ретикуларни варици – мрежовидни венозни разширения
  • стволова варикоза – по хода на вена сафена магна (по вътрешната страна на бедрото и на подбедрицата) или по хода на вена сафена парва (по задната повърхност на подбедрицата)
  • недостатъчност на перфорантните вени
  • комбинирани форми.

В декомпенсирал стадий се появяват умора, тежест и тъпи болки в краката привечер, както и отоци около глезените. Може да има сърбеж, кафяви пигментации, изтъняване на кожата. Често настъпва възпаление на варикозните вени – варикофлебити.

При варикоза може да се проведе консервативно лечение (компресиращи чорапи, венотонизиращи медикаменти) и оперативно лечение.

Повърхностен трамбофлебит

Тромбофлебитът представлява възпаление на повърхностните вени с образуване на кръвен съсирек (тромб) в лумена им. Тромбът е здраво фиксиран за съдовата стена и рядко емболизира.

Фактори, благоприятстващи развитието на тромбофлебит са например: наличие на варици, травми, операции, продължителни венозни вливания, прием на контрацептиви.

За възникването на тромбофлебит роля имат увреждането на съдовата стена, забавянето на кръвния ток и повишена съсирваемост на кръвта.

По хода на засегнатата вена се установява уплътнение, зачервяване, затопляне, различна по сила болезненост, няма оток.

Дълбока венозна траомбоза (флеботромбоза)

Флеботромбозата представлява остро запушване (частично или пълно) на дълбоките вени от кръвен съсирек. Наблюдава се по-често след продължителна имобилизация, например след инфаркт, инсулт, след хирургични операции (коремни, ортопедични), след травми на таза или краката, при бременност, прием на контрацептиви, при наличие на ракови заболявания, сърдечни заболявания и др.

Най-чести са флеботромбозите във вените на прасците. При прогресиране на заболяването възникват тромбози на задколянната вена, на бедрената вена и тазовите вени.

Оплакванията включват спонтанна болка, болка при натиск по хода на засегнатата вена, болка в прасците при дорзална флексия на стъпалото. Появява се оток, промяна в цвета на кожата, затопляне на кожата.

При тромбоза на дълбоките вени на краката има опасност от белодробна емболия и посттромботичен синдром с хронична венозна недостатъчност.

Хронична венозна недостатъчност

Хроничната венозна недостатъчност се дължи на промени в дълбоките и повърхностните вени. Клапната инсуфициенция на дълбоките вени след флеботромбоза довежда до венозна хипертония при стоене, рефлукс на кръв към повърхностните вени. Не след дълго в тях настъпва клапна инсуфициенция и варикоза.

Първоначалните оплаквания са от тежест, умора, болка и оток около глезените след продължително стоене прав. По-късно възникват промени по кожата: хемосидероза на кожата, екзема, дерматосклероза, депигментирани и атрофични кожни участъци, венозна язва на подбедрицата, язвени цикатрикси.