Начало / Хранене и диета / Кои храни обострят симптомите при синдром на раздразненото черво?

Кои храни обострят симптомите при синдром на раздразненото черво?

дек. 20, 2018

храни при синдром на раздразненото черво

Здравословната диета се състои от балансиран прием на разнообразни хранителни вещества. Ако страдате от синдром на раздразненото черво може да забележите, че оплакванията ви се обострят при консумацията на определени храни.

Симптомите варират при различните пациенти, затова и не може да се състави абсолютно точен списък на храните, които трябва да се избягват. Но ако избирате да не консумирате някои от по-често съобщаваните хранителни продукти, след които хората изпитват обостряне на симптомите е много вероятно да се почувствате по-добре.

Ето и някои от храните, виновници за неприятните симптоми при синдром на раздразненото черво:

Неразтворими фибри

Всички сме чували колко полезни са фибрите и колко добре влияят на храносмилането. В пълнозърнестите продукти, плодовете и зеленчуците се съдържа високо количество фибри. Въпреки, че толерансът към тези хранителни вещества е различен при хората, при пациентите със синдром на раздраненото черво се наблюдава обостряне на диарията, която е чест симптом при тях след консумация на неразтворими фибри.

Затова и съветът на повечето нутриционисти е те да консумират т.нар разтворими фибри, които са по-лесно смилаеми. Примери за продукти, които съдържат такъв вид фибри са:

  • овесени ядки и ечемик
  • кореноплодни зеленчуци – моркови, пащърнак
  • някои плодове – манго, боровинки, портокали, грейпфрут.

Млечни продукти

Много хора по света страдат от лактозна непоносимост, при която тялото им не е способно да усвоява и храносмила, лактозата – вид захар, която се съдържа в млечните продукти. Лактозната непоносимост често се съпровожда с подуване, болки в корема и диария след консумация на подобни продукти. При пациентите със синдром на раздразненото черво може да се наблюдават подобни симптоми при прием на млечни храни, затова и много от тях ги избягват.

Мазни храни

Храните с високо съдържание на мазнини са трудни за храносмилане. При процеса на пържене в някаква степен се променя химичния състав на храната, което допълнително затруднява храносмилането. Ако страдате от синдром на раздразненото черво, консумацията на подобен род храни може да е съпроводено с оплаквания от подуване, болки в корема и диария, затова и съветът е да избирате по-здравословните начини за приготвяне на храните – печене или варене.

Варива

Варивата, като фасул, леща и грах са страхотен източник на протеини и фибри, но те могат да послужат като отключващ фактор за обостряне на симптомите при синдром на раздразненото черво. Тяхната консумация се свързва с повишено газообразуване и болки в корема.

Кофеинови продукти

Някои хора редовно пият кафе сутрин, защото при тях то подобрява мотилитета на червата и спомага за редовната дефекация. Този стимулиращ дейността на червата ефект на кафето при хората, страдащи от синдром на раздразненото черво може да причини обаче обостряне на диарията.

Преработени храни

Храните, които са преминали редица механични или химически манипулациии с цел промяна или по-дълготрайно съхранение могат да бъдат особено неподходящи при подобно заболяване. В тези храни се съдържат много добавки и консерванти, които обострят оплакванията при синдром на раздразненото черво.

Голям процент от храните на пазара, като чипс или замразени полуфабрикати съдържат подобни консерванти, а освен това са и с високо съдържание на мазнини.

Шоколад

Колкото и да обичате шоколад, ако страдате от синдром на раздразненото черво е добре да внимавате с неговата консумация. При някои пациенти се наблюдава запек след като хапват подобен вид продукти. Вече на пазара има веган шоколади, без съдържание на мляко, които пациентите толерират по-добре.