Начало / Актуални теми / Окситоцин – какви функции има?

Окситоцин – какви функции има?

фев. 5, 2024

функции на окситоцин

Окситоцин е хормонът, отговорен за маточните контракции по време на раждане и за изтичането на млякото в периода на кърмене. Освен това той има роля в различни емоционални, социални и когнитивни процеси. Насърчава чувствата на доверие, емпатия и интимност, подобрява настроението, участва в сексуалната възбуда и оргазма, в изграждането на социални връзки.

Какво представлява окситоцинът?

Окситоцинът е хормон и невротрансмитер, който се произвежда в хипоталамуса, след което се пренася до задния дял на хипофизната жеза (неврохипофизата). В нея се съхранява и при нужда се освобождава в кръвния ток.

Окситоцинът има време на полуживот 3 до 4 минути, бързо се метаболизира от ензима окситоциназа и се отделя чрез бъбреците.

Действието на окситоцина се осъществява чрез свързване със специфични рецептори в различни тъкани в тялото. Тези рецептори, известни като окситоцинови рецептори, се намират в матката, стената на каналите на млечните жлези, мозъка и други органи. Когато окситоцинът се свърже с тези рецептори, той предизвиква каскада от физиологични и поведенчески реакции.

Какви са главните функции на окситоцин?

Ето някои ключови функции и ефекти на окситоцина:

 • маточни контракции

Окситоцинът се освобождава в големи количества по време на раждането. Той се свързва с окситоциновите рецептори в мускулатурата на матката и предизвиква контракции. Тези контракции помагат за изтласкването на бебето през родовия канал по време на раждане. Те допринасят и за изтласкването на плацентата и след това за трайното тонично съкращение на матката с цел предотвратяване на голяма кръвозагуба.

 • изтичане на кърмата

Окситоцинът стимулира свиването на мускулните клетки в каналите на млечните жлези. Това свиване води до изхвърляне на мляко от млечните жлези, което улеснява кърменето.

 • социални връзки и поведение

Окситоцинът играе важна роля в социалните връзки и поведение. Той насърчава чувството на доверие, привързаност и емпатия. Освобождава се по време на положителни социални взаимодействия, като допир, прегръдка, масаж или други форми на физически контакт.

Окситоцинът участва във формирането на връзката майка-бебе и допринася за майчината грижа и привързаност.

 • намалява стреса

Доказано е, че окситоцинът намалява нивата на стрес и насърчава релаксацията и спокойствието. Това става като инхибира освобождаването на хормона на стреса кортизол.

 • сексуална възбуда и оргазъм

Окситоцинът повишава сексуалната възбуда и оргазма. Той се освобождава по време на сексуална активност и допринася за чувството на удоволствие и интимност между партньорите. Рецептори за окситоцин се намират в области на мозъка, свързани със сексуалното поведение.

Ефектите на окситоцина върху мозъка са комплексни. Проучва се ролята на окситоцина при различни състояния, включително:

 • пристрастяване
 • анорексия
 • безпокойство
 • разстройства от аутистичния спектър
 • депресия
 • посттравматично стресово разстройство.

Действието на окситоцин зависи не само от неговата концентрация в кръвта, но и от чувствителността на окситоциновите рецептори и взаимодействията с други невротрансмитери. Фактори като генетика и социална среда могат да повлияят на неговото въздействие.

Прочетете за:
Регулация на окситоцин
Нисък окситоцин – причини, последици