От днес във Великобритания влиза в сила нов закон за трансплантация. Близките на починалия вече нямат право да решават дали органите му да бъдат дарени. В бъдеще основно значение ще има желанието на покойника.

Според новия закон, ако починал пациент приживе е декларирал съгласие за донорство, лекарите могат да вземат органите му дори ако близките му не са съгласни. До сега беше необходимо да се вземе съгласие от роднините, които в 10 % от случаите отказваха даряването на органи.

Новите промени ще дадат възможност за извършване на животоспасяващи трансплантации на много повече хора.

В момента във Великобритания над 8000 човека се нуждаят от трансплантация, но поради липса на органи се извършват по-малко от 3000 трансплантации годишно.

Около 500 човека всяка година умират докато чакат подходящ орган.

В закона се предвижда до три години затвор ако се вземат органи без изразено съгласие за донорство.

За нарушение на закона се счита и вземането на ДНК проба за анализ от човек без неговото съгласие. Изключение е ако се провежда криминално разследване или има съдебна заповед.

Направени са и промени в правилата за извършване на аутопсия, в начина на съхранение на тъкани и органи за научни изследвания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!