Начало / Актуални теми / 10 факта относно ХИВ/СПИН

10 факта относно ХИВ/СПИН

дек. 3, 2012

ХИВ/СПИН е едно от бързо разпространяващите се заболявания на нашето съвремие, за което все още няма открито лечение. Хиляди хора по света се заразяват с тази коварна болест и това предрешава в много отношения живота им оттук нататък.

Ето и някои по-интересни факти за ХИВ/СПИН, които може би не знаете:

1. Човешкият имунодефицитен вирус, атакува клетките на имунната система на човек. Така той всъщност не позволява на организма да се справи в борбата с банални инфекции, които по принцип при здравите хора биха минали за няколко дни без никакви усложнения.

2. Човек може да се зарази с ХИВ по няколко начина:
– непротектиран полов контакт (вагинален, анален)
– преливане на заразена кръв
– използване на общи игли, спринцовки или други остри инструменти
– предаване от майка на дете, по време на бременност.

3. В по-напреднали етапи ХИВ преминава в СПИН – синдром на придобитата имунна недостатъчност. В този етап на заболяването пациентите заболяват често от опортюнистични инфекции, при тях също така по-лесно се развива рак.

4. СПИН е водещият инфекциозен убиец по света. 34 милиона хора по света живеят с ХИВ. Годишно умират около 2 милиона болни. През 2008 година са регистрирани 2.7 милиона нови заразени. Досега се смята, че ХИВ е отнел живота на 27 милиона души.

5. Повече от 1200 деца се заразяват с ХИВ всеки ден. При повечето от тях инфекцията се предава от майката по време на бременността, раждането или при кърмене.

6. Лечението се състои в комбинация от антиретровирусна терапия. Тя пречи на размножаването на вируса. Ако се спре размножаването на вируса тогава клетките на имунната система могат да живеят по-дълго и така да предпазват организма от инфекции. Ако един от партньорите в една двойка е на антиретровирусна терапия тогава възможността той да предаде вируса на ХИВ негативния си партньор намалява значително.

7. За да се предпазите от ХИВ трябва или да се въздържате от секс или да използвате предпазни средства. Тествайте се редовно за полово предавани инфекции. Ако трябва да се подлагате на тестове свързани с вземане на кръв се уверете, че спринцовките и иглите, които се ползват са нови и неизползвани.

8. Предаването на ХИВ от майка на дете по време на бременност може да бъде почти напълно избегнато. Достъпът до лекарствените средства за превенция на предаването на вируса при бременност все още не е толкова всеобхватен. Но и в тази насока се отбелязва прогрес – през 2011 година  57% от бременните жени, носителки на вируса са получили най-ефективните лекарства, които да предотвратят заразяването на техните деца.

9. ХИВ е най-големият рисков фактор за развитие на туберкулоза. През 2011г. повече от 430 000 от починалите от туберкулоза пациенти са били заразени с ХИВ.

10. Трескаво състояние, обрив, увеличени лимфни възли и болка в ставите са едни от симптомите на СПИН.

Прочетете за:
Симптоми на ХИВ-инфекция и СПИН
Опортюнистични инфекции при СПИН