Начало / Актуални теми / До какви проблеми може да доведе дехидратацията?

До какви проблеми може да доведе дехидратацията?

фев. 19, 2016

дехидратация

Най-вероятно навсякъде чувате, че трябва да пиете достатъчно течности и колко важно е това. Много хора смятат, че пиенето на газирани напитки и сокове ще помогне за хидратацията на тялото, но истината е, че в тях се съдържа голямо количество захар, която се абсорбира от тялото и след това се изхвърля от него чрез вода и така всъщност тялото ви вместо да си набавя течности, точно обратното  губи течности. Пиенето на 8 чаши вода дневно не само ще хидратира тялото ви, но и ще ви предпази от редица заболявания и други здравословни проблеми.

За да добиете по-добра представа до какво може да доведе дехидратацията ето някои от проблемите, до които тя може да доведе:

  • Лесна умора

Водата е един от най-важните източници на енергия за нашето тяло. Когато в тялото не постъпват достатъчно течности се забавят ензимните процеси в него и това води до чувство на лесна умора и сънливост.

  • Преждевременно стареене

Нашето тяло се състои от над 70% вода и процесите в него зависят изключително много от редовния прием на достатъчно течности. Когато пиете вода помагате на тялото си да се бори със свободните радикали и токсините, натрупването на които е отговорно за преждевременното стареене на кожата и вътрешните органи.

  • Затлъстяване

Водата няма да ви помогне да горите по-лесно калории и да отслабнете, но приема на достатъчно течности е много важна част от правилния хранителен режим, който може да ви предпази от затлъстяване. Водата помага не само за елиминирането на токсините и отпадните продукти, но тя ще ви накара да се чувствате сити за по-дъл го време.

  • Запек

За да се оформят изпражненията и те да се елиминират от тялото е нужно да приемате достатъчно течности. Ако страдате от хронична дехидратация тогава тялото ви няма да може да обработи добре храната и ще се стигне до запек.

  • Кожни проблеми

При дехидратация се затруднява елиминирането на токсините чрез кожата и тя става много по-податлива на различни кожни заболявания, включително дерматит, обезцветяване и преждевременно стареене.

  • Инфекции на пикочните пътища

Дейността на нашите пикочни пътища зависи изключително много от приема на течности. Когато лишите тази система на тялото си от достатъчно вода увеличавате риска от развитие на инфекции на пикочните пътища, като най-честата от тях е цистит.