Начало / Актуални теми / Емфизем – причинява задух

Емфизем – причинява задух

авг. 5, 2014

Белодробният емфизем е заболяване, при което има разрушаване на белодробните алвеоли, което става причина и за изявата на основния симптом на емфиземът – задухът. Това заболяване спада към група белодробни болести, познати под общото наименование хронична обструктивна белодробна болест.

Какви са причините за развитие на белодробен емфизем?

Основният рисков фактор за появата на това заболяване е тютюнопушенето. При него се активират специфични възпалителни клетки в белите дробове, които причиняват оток на бронхиолите и производството на ензими, наречени протеази, които разрушават белодробната тъкан.

В много редки случаи емфиземът може да бъде наследствено обусловен. Наследствената форма на това заболяване се дължи на липсата на алфа-1 антитрипсин, чиято функция е да предпазва белите дробове от разрушителното действие на протеазите.

Какви са симптомите при емфизем?

Обикновено първите симптоми започват да се проявяват около 50 годишна възраст. В началото пациентите се оплакват от кашлица и задух при дишане. Постепенно болните започват да избягват физически натоварвания и дейности, които натоварват организма им и допълнително затрудняват дишането им. С напредване на заболяването задухът се влошава и това става причина за посиняване на устните на пациентите, поради недостатъчно количество кислород в кръвта, състояние известно като цианоза.

Как са диагностицира заболяването?

За да установи дали при вас действително се касае за емфизем, вашият лекуващ лекар може да назначи следните изследвания:

  • Образни изследвания – рентгенът на белите дробове може да спомогне за откриването на изменения в белите дробове, характерни за емфизем.
  • Лабораторни тестове – с взимането на артериална кръв може да се определи какво е насищането на кръвта с кислород и дали то е достатъчно.
  • Белодробни функционални тестове – тези неинвазивни изследвания имат за цел да установят колко добре работят белите дробове и дали те изпълняват нормално своите функции. Най-често използваното изследване е спирометрията.

Какво е лечението на белодробния емфизем?

Емфиземът е хронично заболяване,з а което няма дефинитивно лечение. Медикаментите, които се предписват на пациентите имат за цел да облекчат техните симптоми и да забавят прогресията на заболяването. По-често използваните лекарств ни средстсва са:

Бронходилататори – тези лекарства помагат за облекчаването на кашлицата и задуха, като отпускат стеснените бронхиоли.

Инхалаторни кортикостероиди – аерозолните кортикостероиди могат да бъдат полезни за намаляването на задуха. Пациентите трябва да внимават с продължителната употреба на тези медикаменти, защото те имат доста нежелани странични ефекти ,като например повишаване на телесното тегло, развитие на артериална хипертония, стероиден диабет.

Освен с употреба на медикаменти пациентите могат да подобрят своето състояние, с някои немедикаментозни техники. Така например те могат да бъдат обучени как да дишат правилно, което може да спомогне за подобряването на тяхната работоспособност.