Начало / Актуални теми / Какви видове рак на костите има?

Какви видове рак на костите има?

окт. 23, 2013

костите

Ракът на костите е сравнително рядко срещано онкологично заболяване, но в последните години случаите на този вид рак значително нараснаха. Този вид тумор може да започне своето развитие от костите, тогава говорим за първичен рак. В други случаи ракови клетки от друг орган могат да се разпространят и да засегнат костите. В такъв случай засягането на костите е вторичен процес.

Има няколко вида рак на костите, които могат да бъдат класифицирани по следния начин:

  • Доброкачествено новообразувание на костите
  • Злокачествено новообразувание на костите
  • Вторичен рак на костите.

Статистически доброкачествените образувания на костите са по-често срещани и те не са животозастрашаващи. От злокачествените видове рак има три, които са най-чести и най-опасни – остеосарком, хондросарком и сарком на Юинг.

Остеосарком

Това е най-често срещания първичен рак на костите. Характерен е за тинейджърската възраст и по-младите хора. Раковите клетки при този вид рак имат склонност да се развиват в размножаващи се клетки, затова и той е по-характерен за младата възраст, когато все още костите не са завършили напълно своето развитие. Най-често се развива в коленете, бедрената кост и горните крайници. Първоначалните симптоми могат да бъдат болка, подуване, покачване на температурата, счупване в засегнатата от раковия процес област или загуба на тегло.

Хондросарком

Това е вид рак, който засяга хрущялната тъкан в костите и е характерен за хора на възраст между 40 и 60 години. Обикновено раковия процес се развива в тазовите кости, горните крайниците и раменната кост. Около 25% от случаите с първичен рак на костите се падат на хондросаркома. Диагнозата може да се постави чрез изследване със скенер, при което може да се открие засегнатата от раковия процес хрущялна тъкан. Обикновено в началните етапи на заболяването пациентите нямат никакви характерни симптоми, докато образуванието не нарасне до размери, при които може да бъде опипано лесно.

Сарком на Юинг

Този вид костен рак се развива в нервната тъкан, която се намира в костния мозък. Характерен е за подрастващите. Най-често се засягат деца около 10 годишна възраст, но може да засегне и хора до около 30 годишна възраст. Засягат се тазовите кости, бедрената кост и ребрата. Ранни симптоми са подуване и болезненост в засегнатата област, загуба на тегло, повишаване на температурата и анемия.

Какво е лечението при рак на костите?

Опциите за лечение са няколко. В някои случаи може да се приложи радикална хирургична операция с отстраняване на засегната област от крайника. Друг метод е химиотерапията, при която интравенозно се въвеждат противоракови медикаменти. Заедно с химиотерапията може да се приложи и лъчетерапия с използване на високоенергийни рентгенови лъчи, чиято цел е да унищожат раковите клетки. Друг метод е криохирургията, при която се използва течен азот за замразяване и унищожаване на раковите клетки.

Прочетете за:
Сарком на Юинг
Тумори на костите