Начало / Детско здраве / Сарком на Юинг – засяга главно деца

Сарком на Юинг – засяга главно деца

май 9, 2016

сарком на Юинг

Сарком на Юинг е вид рак на костите, който засяга основно деца и юноши. Среща се два пъти по-често при мъжкия пол. Въпреки, че може да се срещне във всяка една възраст, този вид рак много рядко засяга хора над 30 годишна възраст.

Тъй като симптомите при сарком на Юинг могат да наподобяват оплакванията при редица други заболявания, той много трудно се диагностицира и по-често се разкрива в по-напреднал стадий. За по-добрият изход от това заболяване изключително важна е ранната диагноза и навременно лечение. Ако бъде открит навреме преди саркомът на Юинг да се е разпространил към други органи в тялото прогнозата е по-добра.

Саркомът на Юинг е първичен костен тумор. Това означава, че той произлиза от клетките, които изграждат костите. Най-често се засягат дългите кости на ръцете и краката, костите в областта на гръдния кош, таза и гръбначния стълб.

Какви са причините?

Както почти всички други видове рак и при този причината за неговото възникване все още не е изяснена. Тъй като често заболяването засяга деца в тийнейджърска възраст се смята, че то може да се дължи на бързото нарастване на костите. В едно проучване се твърди, че бебетата, родени с пъпна херния са по-склонни да страдат от сарком на Юинг.

Какви са симптомите при сарком на Юинг?

Много състояния от инфекция до травма могат да имат симптоми, наподобяващи на тези при сарком на Юинг. Тъй като ранната диагноза е от изключително важно значение за добрия изход от това заболяване всяко дете с оплаквания подобни на по-долу изброените трябва да бъде прегледано от лекар:

  • болка и подутина в областта на ръката, краката, гърба или таза. С времето болката се влошава и не се повлиява от нестероидни противовъзпалителни средства.
  • оток и намалена подвижност основно в големите стави
  • необяснимо повишаване на телесната температура
  • зачервена, оточна, с разширени венозни съдове кожата в областта на подутината
  • лесно чупливи кости.

Децата често имат синини и подутини след игра, но ако подутината в областта на някоя става не спадне за няколко дни е добре да се консултирате с лекар.

Как се поставя диагнозата?

Саркомът на Юинг може да бъде потвърден единствено чрез биопсия на туморната формация. Преди това обаче може да бъдат извършени някои тестове, които да помогнат поставянето на диагнозата. Докторът ще започне с обстоен преглед и получаване на информация за медицинската история на пациента. Допълнително може да се вземе кръв за пълни кръвни изследвания. Абнормните нива на еритроцитите (анемия) и левкоцитите (левкоцитоза) могат да насочат лекаря към възможна диагноза рак.

Освен това е нужно да бъдат извършени образни изследвания, с които по-лесно да се установи локализацията на тумора. Такива изследвания са рентген, скенер или ядрено-магнитен резонанс.

Какво е лечението на сарком на Юинг?

Ако пациентът бъде диагностициран със сарком на Юинг и бъде уточнена неговата локализация най-често се започва с химиотерапия. Нейната цел е да смали тумора и да убие раковите клетки. 8 до 12 седмици след началото на химиотерапията се извършва образно изследване, чиято цел е да установи дали туморът е намалил размерите си. Ако се е смалил и е подходящо се извършва операция за дефинитивно отстраняване на туморната формация. Обикновено след операцията се назначава курс лъчелечение, с който могат да се убият възможни останали ракови клетки.

Прочетете за:
Тумори на костите