Начало / Актуални теми / Какво представлява менингиомът?

Какво представлява менингиомът?

ян. 28, 2015

Менингиомът е тумор, който се развива в обвивките на главния и гръбначния мозък. Повечето такива ракови образувания са доброкачествени, макар че в редки случаи менингиомът може и да е злокачествен. Някои менингиоми се определят като атипични, защото не могат да бъдат причислени, нито към групата на доброкачествените, нито към злокачествените тумори.

Какви са причините?

Няма ясна причина за развитието на менингиома. Въпреки това този вид тумор е три пъти по-често срещан при жените, отколкото при мъжете. Някои фактори, които увеличават риска от това заболяване са:

  • подлагане на лъчева терапия за лечение на инфекции в областта на скалпа или туморни образувания на главата, шията или мозъка.
  • наличие на неврофиброматоза тип 2, рядко генетично заболяване на нервната система, при което пациентите често развиват доброкачествени образувания по нервите.

Какви са оплакванията на пациентите?

Симптомите при менингиома обикновено започват постепенно и могат да бъдат незабележими в началото. В зависимост от това в коя част на главния или гръбначния мозък се развива туморната формация могат да бъдат открити някои от следните симптоми:

  • главоболие
  • намаляване на слуха
  • проблеми със зрението, като двойно или замъглено виждане
  • загуба на памет
  • гърчове и загуба на съзнание
  • слабост в някои от крайниците
  • загуба на обоняние
  • проблеми с речта.

Как се диагностицира заболяването?

Менингиомът най-лесно може да бъде открит при образно изследване на мозъчните структури, като например:

Скенер – чрез това изследване получавате многопластови срезове на мозъка и главата. Всички тези образи се комбинират от компютър, за да се получи цялостна картина за мозъка. В някои случаи може да се използва и контрастна материя за допълнително улеснение.

Ядрено-магнитен резонанс – при това образно изследване се използва магнитно поле и радиовълни, за да се получи образ на структурите в мозъка.

В някои случаи може да бъде направена биопсия за взимане на малка проба от тумора за микроскопско изследване на клетките, които го изграждат.

Какво е лечението?

Изборът на лечебен план зависи от много фактори, включително размера на туморната формация, къде се намира и колко агресивно нараства. Освен това лекарите ще вземат под внимание и вашето цялостно здравословно състояние и вашите желания относно лечението.

Не при всички пациенти е нужно незабавно лечение. При бавно нарастващите туморни формации, които не причиняват сериозни оплаквания може да се избере изчаквателно поведение. Ако вие също не желаете да бъдете опериран може да ви бъдат препоръчани редовни образни изследвания, с които да се оценява нарастването на тумора с времето. Ако се забележи значително нарастване тогава се налага хирургична интервенция.

Ако менингиомът причинява сериозни оплаквания се започва с операция. Целта на хирурзите е да отстранят цялата туморна формация. Но поради факта,че в някои случаи менингиомът може да расте до важни мозъчни структури може да не се извърши цялостно премахване. В такъв случай след хирургичната намеса на пациентите се препоръчва лъчева терапия за намаляване размера на останалата формация.

При пациенти, при които се наблюдава повторно развитие на менингиоми и които не реагират добре на операция и лъчева терапия се предлага прием на медикаменти. За съжаление голяма част от химиотерапевтичните медикаменти нямат така желания ефект.