Начало / Актуални теми / Регулация на окситоцин

Регулация на окситоцин

фев. 5, 2024

регулация на окситоцин

Как се регулира окситоцинът?

Нивата на окситоцин се регулират чрез сложно взаимодействие на физиологични фактори и фактори на околната среда. Няколко механизма контролират синтеза и секрецията на окситоцин в тялото:

Секреция, предизвикана от стимул

Окситоцинът се освобождава в отговор на специфични стимули. Например, по време на раждането окситоцинът се освобождава в отговор на маточните контракции, които се задействат от разтягането на шийката на матката. По същия начин, по време на кърмене, освобождаването на окситоцин се стимулира от сукателното действие на бебето върху зърното.

Положителна обратна връзка

Секрецията на окситоцин се регулира чрез механизъм за положителна обратна връзка. Например, по време на раждането, освобождаването на окситоцин стимулира контракциите на матката, които от своя страна стимулират допълнително освобождаване на окситоцин. Това създава самоусилващ се цикъл и по този начин контракциите се увеличават по интензитет и честота. Производството на окситоцин по време на раждане се самоограничава, като отделянето на хормона спира след раждането на бебето.

Положителна обратна връзка е налице и при изтичането на млякото от гърдите. Стимулирането на зърното по време на кърмене води до повишено производство на окситоцин и секреция в кръвта, което след това води до изтичане на мляко от млечните жлези. Цикълът на положителна обратна връзка се поддържа, докато бебето спре да суче.

Невроендокринна регулация

Освобождаването на окситоцин се регулира от невроендокринни механизми, включващи хипоталамуса и неврохипофизата (задния дял на хипофизната жлеза). Окситоцинът се синтезира в хипоталамуса и се транспортира до неврохипофизата, където се съхранява. Освобождаването се задейства от нервни импулси от хипоталамуса, които могат да бъдат повлияни от различни фактори като стрес, емоционални стимули и физическа стимулация.

Социални фактори

Освобождаването на окситоцин може също да бъде повлияно от социални фактори. Положителните социални взаимодействия, като прегръдки, целувки и интимен контакт, могат да стимулират освобождаването на окситоцин. От друга страна, стресови ситуации могат да потиснат освобождаването на окситоцин.

Хормонална регулация

Освобождаването на окситоцин може да бъде повлияно от хормонални фактори. Например, естрогенът може да повлияе на нивото на окситоцин в кръвта чрез различни механизми. Главно това става чрез повлияване на синтеза, освобождаването и чувствителността на окситоциновите рецептори.

Колебанията на естрогена и прогестерона по време на менструалния цикъл могат да повлияят на освобождаването и чувствителността на окситоцин. Това се отразява на репродуктивната функция и социалното поведение.

Хормоните, участващи в реакцията на тялото на стрес, като кортизол и адреналин, могат да повлияят на освобождаването и активността на окситоцин. Хроничният стрес или повишените нива на хормона на стреса могат да потиснат освобождаването на окситоцин. Това довежда до смущения в социалните връзки, емоционалното състояние и репродуктивната функция. Обратно, окситоцинът намалява стресовите хормони и намалява стреса.

Прочетете за:
Окситоцин – какви функции има?
Нисък окситоцин – причини, последици